Térdfájdalom nehezíti az őszi futóversenyt? Van segítség

Térdfájdalom nehezíti az őszi futóversenyt? Van segítség

Az ősz első hónapjaiban számos futóverseny, futófesztivál nyújt lehetőséget a különböző távok teljesítésére, ami mindenkinek hatalmas élményt jelent. Sokan azonban a felkészülés során egyre jobban szenvednek a térdfájdalomtól, ami nyilvánvalóan befolyásolja, esetleg lehetetlenné is teheti a futást. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a segítség lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A túlsúllyal élők és a sportolók is veszélyeztettek

Számos kutatás bizonyította már, hogy nem csak a többlet kilók, a magasabb testtömeg-index, de a degeneratív ízületi gyulladás, az osteoarthritis is jelentős rizikófaktora a tartós térdfájdalomnak. Ez utóbbi az orvosok megfigyelései szerint a térdfájás leggyakoribb oka, az ízületi porcok állapotromlásának fájdalmas következménye. Ezek a porcok "párnaként" működnek a csontok között. Ha elvékonyodnak, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely terület ráadásul bővelkedik fájdalomérző idegvégződésekben. Az ízületi gyulladás 40 év felett gyakoribb, és bár mindenkinél előfordulhat, mégis azoknál jelentkezik korábbi életkorban, akik régebben futottak, atletizáltak, vagy térdsérülést szenvedtek. Az első tünetek közé tartozik a fájdalom, és a fizikai megterhelést követő vagy reggel jelentkező merevség, ami általában rövid időn belül oldódik.

3 hatékony orvosi kezelés térdfájdalomra

  • Lökéshullám terápia

A mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok áthatolnak a géllel bekent felszínen – ez esetben a térden -, beindítják a test öngyógyító mechanizmusait, oldják a triggereket, élénkítik a vérkeringést és az anyagcserét. Mindezen hatásoknak köszönhetően a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia még hatékonyabbá tehető más, az orvos által ajánlott módszerekkel kombinálva. 

  • Hialuronsavas injekciókúra

A térdfájdalom kezelésében segíthet a hialuronsav injekció, a lökéshullám, a lágylézer is.A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, amely szinte olajozza az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Az orvos az érintett nagyízületbe, jelen esetben a térdbe fecskendezi az átlátszó, hiarulonsavat tartalmazó gélt, hogy csökkentse a fájdalmat, visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. A fájdalomcsökkentő hatás már egyetlen injektálás után érezhető lehet, de a tartós hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét. Érdemes tehát időben elkezdeni a terápiát a futóversenyhez időzítve.

  • Lágylézer kezelés

Lágylézernek nevezzük az olyan He-Ne és diódalézereket, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik és egyszerű az optikai rendszerük. Ezt az eszközt alkalmazzák bőrgyógyászati, fogászati, szájsebészeti kezeléseknél, valamint a mozgásszervi betegségek kezelésében, kúraszerű terápiaként.
- Nem csak a betegségtől, de magától a betegtől is függ, hogy milyen gyógymódot és kezelést tudunk alkalmazni az adott problémánál. Gyógyszerallergia, vagy gyomorbántalmak esetén például a gyógyszeres terápia kerülendő. Egyes betegségek (például bizonyos szív-érrendszeri vagy neurológiai betegségek) pedig a fizikoterápiás kezelés lehetőségét zárják ki. Ezekben az esetekben is alkalmazható azonban a kíméletes és biztonságos lágylézer terápia. Ebben az esetben alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, ami többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - További előnye, hogy jól kombinálható más, akár klasszikus kezelésekkel is és nem allergizál. A lágylézer kezelés jól beválik többek közt izom- és ízületi sérülések kezelésekor, lumbágó ellátásában, gerinc- és ízületi fájdalmak oldására, heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Megosztás: