Tudjon meg mindent a szülés utáni pajzsmirigygyulladásról

Tudjon meg mindent a szülés utáni pajzsmirigygyulladásról

Fáradtság, kedvetlenség, depresszió- ezek mind előfordulhatnak normál esetben is szülés után, ám ha nem múlnak, úgy meglehet, hogy pajzsmirigyzavart jeleznek. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az ún. postpartum thyroiditis-ről beszélt.

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy átmeneti zavara, amely a gyermek világrahozatala után következik be. Kezdetben pajzsmirigy túlműködést, majd később alulműködést okoz. 

Oka, hogy a várandósság során a magzat védelmében az immunrendszer működése csökken. Ez az állapot azonban a szülés után megszűnik, és berobbannak az immunfolyamatok. 

A szakértők nem tudják pontosan mi is váltja ki a szülés utáni pajzsmirigygyulladást. Úgy gondolják, hogy hasonló a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladáshoz, amely egy autoimmun pajzsmirigy betegség- ám ez esetben a probléma magától meg is szűnhet, míg a Hashimoto nem. 

 

szülés utáni pajzsmirigyzavarKiknél fordul elő nagyobb eséllyel? 

  • Pajzsmirigy ellenes antitestek jelenléte 

  • Korábbi terhességek után fellépő pajzsmirigygyulladás 

  • A családban előfordult pajzsmirigy betegség 

  • Valamilyen autoimmun betegség (pl. 1-es típusú diabetes) 

 

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás tünetei 

 

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás azzal kezdődik, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek eleinte nincsenek tünetei, csak akkor, amikor már nagyobb változások következnek be miatta a pajzsmirigy hormontermelésében. Az első fázisban, amikor a túlműködés van jelen, akkor szorongás, ingerlékenység, remegés, heves szívdobogás, gyorsabb fogyás, hasmenés figyelhető meg. Ez a szakasz általában a szülés után négy hónapon belül következik be.  

Ezután jön el a pajzsmirigy alulműködés, mely depresszióban, álmosságban, székrekedésben, hízásban nyilvánul meg. Ez általában négy-nyolc hónappal a szülés után jelentkezik, és kilenc-tizenkét hónapig tarthat. 

Érdemes tudni, hogy nem minden nő megy át mindkét fázison (vagy nem veszik észre), ráadásul a tünetek könnyen összetéveszthetők az anyaság okozta stresszel és alváshiánnyal is.  

 

Szülés utáni pajzsmirigygyulladás kezelése 

 

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyakran magától elmúlik. Enyhe esetekben, amikor a hormonszintek nem túl magasak vagy alacsonyak, előfordulhat, hogy nincs is szükség gyógyszerre. Súlyosabb tünetek esetén indokolt lehet a gyógyszeres terápia, valamint érdemes plusz szelént bevinni, mivel ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni a pajzsmirigy gyulladását- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 

A legtöbb esetben a szülés utáni pajzsmirigygyulladás 12-18 hónapon belül megszűnik, így a gyógyszeres kezelés elhagyható. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és az értékek továbbra sem rendeződnek, akkor a terápia folytatandó. 

Megosztás: