PENS - elektroakupunktúra a krónikus fájdalom ellen

PENS - elektroakupunktúra a krónikus fájdalom ellen

Azok, akik hosszú ideje küzdenek krónikus fájdalmakkal - legyenek azok akár idegi, kopásos vagy más eredetűek -, egy idő után komoly életminőség romlással is szembenéznek. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa most egy olyan eljárásra, a PENS terápiára hívta fel a figyelmet, amely hatékonyan és mellékhatás-mentesen képes a fájdalmat csillapítani, a gyulladást csökkenteni.

Hogyan működik a PENS kezelés?

A fájdalom csökkentésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy maga a fájdalomérzet az idegeken keresztül továbbítódik, tehát sok esetben az lehet a hatékony módszer, ha az érintett idegekben blokkolják a jeltovábbítást. Tulajdonképpen a PENS kezelés is erre az elvre épül: a bőrön át történő idegi stimuláció (Percutaneus Electrical Nerve Stimulation) nem károsítja az adott idegeket, csupán megnehezíti számukra a fájdalom továbbítását. A kezelés során az orvos egy speciális kialakítású tűn keresztül alacsony feszültségű elektromos áramot juttat a bőr alatti zsírrétegbe – közel az adott ideghez, vagy a helyi idegvégződésekhez. A PENS kezelés hatásmechanizmusának alapja a Melzack-Wall féle kapuelmélet, ami szerint a vastag AB rostok magas frekvenciájú, nem fájdalmas stimulációja gátolja a szegmentális fájdalomvezető C-típusú rostok működését. Ezzel a stimulációval tehát megváltoztatható az idegek fájdalomközvetítő képessége.
- A hatékony kezelés nagy tapasztalatot és felkészülést igényel, hiszen az adott személynek és problémának megfelelően kell eldöntenünk, hogy mely pontokat stimuláljuk. Dönthetünk a myofascialis trigger pontok és /vagy a hagyományos kínai orvoslásból ismert akupunktúrás pontok mellett, de megcélozhatjuk a neurálterápia szerinti ún. maximal pontokat is – ismerteti Arnold doktor.

Így zajlik egy kezelés

A páciens az alapos kikérdezés, anamnézis felvétel és vizsgálat után – amennyiben nincs kontraindikáció - a kezelőasztalra fekszik olyan pozícióban, ami a kezeléshez szükséges, tehát háton, oldalt vagy hason. Az orvos pontosan meghatározza a kezelési területet, majd helyileg, spray formájú készítménnyel érzésteleníti azt. Ezek után a beszúrt tűkön keresztül alacsony feszültségű áramot juttat a területre 20-30 percig. Az eljárás nem mondható fájdalmasnak, és annak végeztével a páciens nyugodtan folytathatja a megszokott életvitelét.
- A legmodernebb PENS készüléken csatornánként állítható a frekvencia, az áramerősség, a kezelési időtartam és az elektromos hullám típusa is, így valóban pontosan azt és úgy kezelhetünk, amire az adott páciensnek szüksége van – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Előfordul, hogy valaki már azonnal érzékeli a fájdalomcsillapító hatást, másoknak ez később alakul ki a hetente végzett kezelések során.

Ilyen panaszoknál válik be a PENS

A PENS kezelés nagy segítség krónikus fájdalmaknál, ízületi kopásnál.A PENS terápia kifejezett célja a krónikus fájdalom csillapítása, éppen ezért nagyon jó tapasztalatok állnak rendelkezésre az alábbi problémák kezelésénél:

  • myofascialis fájdalom (az izom és az izombőnye fájdalmai),
  • perifériás neuropátiás fájdalmak,
  • fibromyalgia,
  • fejfájás, migrén,
  • gerincműtét után jelentkező hát- és lábfájás,
  • arthrosis, vagyis ízületi kopás.

Ez utóbbi azért érdemel külön említést, mert az előrehaladott térdízületi porckopás és a hozzá társuló krónikus gyulladás esetében nem könnyű hatékony fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő módszert találni, sok szenvedést jelenthet ez az állapot a páciensnek. A PENS kezelés nagyon jól beválhat a csípő-, váll-, boka-, és gerinc kisízületi kopásoknál is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Megosztás: