Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Szabad-e a napon lenni anyajegy eltávolítás után?

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a hegesedés folyamatával, az erre az időszakra vonatkozó szabályokkal. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus ezekre, és az anyajegyszűrés kiemelt jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az anyajegy eltávolítás oka gyakran a bőrrák gyanúja

Anyajegy eltávolítás után követni kell a bőrgyógyász tanácsait.- Egy anyajegyet több okból lehet eltávolítani: egyrészt esztétikai megfontolásból, másrészt akkor, ha az anyajegyszűrés során az orvos szakmailag úgy ítéli meg, hogy jobb megelőző céllal az anyajegyet eltávolítani, esetleg felmerül a rosszindulatúság gyanúja. Amennyiben az első esetről van szó, érdemes megvárni a kimetszéssel a fényszegényebb, őszi-téli hónapokat, azonban ha a bőrgyógyász bőrrákra gyanakszik, nem szabad késlekedni az eltávolítással és a szövettan elkészítésével. Tehát előfordulhat, hogy a sebész nyáron végzi el a kimetszést – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
A szövettani elemzés azért fontos, mert legyen szó bármilyen gyanús anyajegyről, még dermatoszkópos vizsgálattal sem állapítható meg 100 százalékosan, hogy valóban rosszindulatú-e az, vagy sem. Ugyanez érvényes az ártalmatlannak tűnő, semmilyen feltűnő jegyet nem mutató anyajegyekre is, amelyeknél szintén fontos kizárni vagy megerősíteni a rosszindulatúság jelenlétét.

Ezért kell kerülni a direkt napfényt anyajegy eltávolítás után

Friss hegeknél az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem, ugyanis minél kevesebb napsütés éri a friss sebet, annál gyorsabb, szebb lehet a sebgyógyulás. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében, de természetesen a sürgős műtéteket nyáron is el kell végezni. Vannak azonban szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani, az anyajegy levételének időpontjától függetlenül. Ezek az alábbiak:

  • Tisztán kell tartani a sebet. Ezért is kerül rá a levétel után steril kötés.
  • A varratszedésig nem érheti víz a sebet, és amennyire lehet, az erős izzadást is ajánlott kerülni. Ez nyilván a hőségben elkerülhetetlen, de a sebgyógyulás időszakában legalább a fokozott izzadással járó tevékenységeket érdemes felfüggeszteni.
  • Ugyancsak igaz ez a mozgásra, amennyire lehet, ne mozgassuk azt a testrészt, amelyen a műtét történt.
  • Segítsük a sebgyógyulást és csökkentsük a feszüléssel járó kellemetlenséget. Ebben segítség lehet, ha a varratok eltávolítása a bőrgyógyász által javasolt, speciálisan a hegre alkalmazandó készítményekkel kenegetjük a területet. Ne alkalmazzunk alkoholtartalmú készítményeket!
  • Ha olyan testfelületen van a seb, amit el lehet fedni, nyáron mindenképpen tegyük ezt meg, ruhával, kendővel, kalappal – a fényvédelem miatt. 

Lehet-e heg nélkül eltávolítani az anyajegyet?

Tisztában kell lenni azzal, hogy heg nélkül szinte lehetetlen kimetszeni ez anyajegyet, ugyanis az eltávolítása során nem csak a bőr legfelső rétegét kell érinteni, hanem a lejjebb elhelyezkedő rétegeket elválasztó bazális membránt, vagy mélyebben, az irha rétegét is. Mivel pedig nem csupán felületes beavatkozásról van szó, a heg szükséges velejárója az eltávolításnak. A hegesedés mértéke azonban jelentősen csökkenthető a páciens tudatosságával és a gyakorlott orvos által alkalmazott szövetkímélő műtéti technikával, amely után csak egy vékony vonalnak tűnő heg marad. Mivel a varratszedés 1-3 héttel a műtét után történik, a megbolygatott állapot pedig még néhány hónapig fennáll, a végső megjelenés körülbelül fél-egy év után alakul ki.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurkozpont.hu)

Megosztás: