Tüsszögés a lakásban: allergének jelenlétére is utalhat

Tüsszögés a lakásban: allergének jelenlétére is utalhat

Ha gyakran ébred tüsszögésre, vagy a munkából hazaérve feltűnően sokat tüsszög, érdemes utána járni, mi okozhatja a bosszantó jelenséget. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen esetben érdemes allergiára gyanakodni.

Egy apró változtatás is elég lehet

A gyakori tüsszögés nemcsak bosszantó, de fül-orr-gégészeti betegségekre és allergiára is felhívhatja a figyelmet. Olyan banális okok is állhatnak a hátterében, mint az ünnepi időszakban különösen kedvelt illatosítók használata a lakásban. Az arra érzékenyeknél bizonyos illatanyagok irritálhatják az orrnyálkahártyát, ami tüsszögést vált ki. Ilyen esetben, ha eltávolítjuk az illatosítót, akkor a panaszaink idővel megszűnnek. Emellett a forró, fűszeres ételek fogyasztása is okozhat tüsszögő rohamot, tehát egy kellemes esti forralt borozás vagy vacsora kísérőjeként is felléphetnek a tünetek. Ha a tüsszögés kifejezetten csak otthon jelentkezik, akkor a kiváltó okot az otthoni környezetben kell keresni. Ilyen esetben felmerül az allergének jelenléte is, melyek közül is a téli időszakban a beltéri allergénekre érdemes gyanakodni.

Allergének a lakásban

A lakáson belüli a penészgomba, poratka és a háziállatok jelenléte okozhat allergiás tüneteket. Ha a tüsszögés elsősorban a hálószobában jelentkezik, akkor a háziporatka allergia gyanúja merül fel. Ezek az apró, mikroszkopikus méretű élőlények ugyanis elsősorban az ágyneműben, matracban, párnában élnek nagyobb mennyiségben. Emellett előfordulhatnak plüssállatokban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, függönyökben is, ezért az egész lakásban tüneteket okozhat a háziporatka allergia.

Érdemes a hálószobát átvizsgálni penészgomba jelenléte után is kutatva, különösen a külső falra tolt bútorok mögött, de akár a cserepes virágok földjében is előfordulhat. Megjelenhet a falvédő mögött is, a fürdőszobában, konyhában a mosogató környékén. A lakáson belüli allergiás tüneteket a háziállatok jelenléte is kiválthatja. Nem kizárólag az állatszőr allergizál, hanem az állatok nyálában és vizeletében is előfordulnak allergének. A tüsszögést nemcsak a macska és a kutya, hanem például a papagáj, a hörcsög, tengerimalac jelenléte is okozhatja.

Mikor gondoljunk tüsszögés kapcsán allergiára?

Ha a tüsszögés mellett egyéb légúti tünet is van, és ezek a tüsszögéssel együtt egy-két héten belül megszűnnek, akkor valószínű, hogy megfázás okozta. Ha azonban a tüsszögés az egyetlen tünet, vagy mellette orrdugulás, szem- és orrviszketés, orrfolyás is jelentkezik, és ezek a tünetek huzamosabb ideje fennállnak, akkor felmerül az allergia gyanúja. A lakáson belüli allergének jellemzően zárt térben erősebbek, a szabadban javulnak, megszűnnek. A panaszok nem csak otthon, hanem akár munkahelyi környezetben is jelentkezhetnek, ha ott előfordulnak allergének. Ilyenkor az is lehet, hogy épp hazaérve, az otthonunkban szűnnek meg.

Ezért fontos a kivizsgálás

Ha valóban allergia áll az elhúzódó és gyakori tüsszögés hátterében, fontos az orvosi kivizsgálás. Nem jó megoldás, ha csak legyintünk az elsőre enyhének tűnő tünetek kapcsán. A nem megfelelően kezelt allergia mellett ugyanis gyakori az újabb allergiák megjelenése, illetve szövődményként asztma is kialakulhat. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a tünetek és az allergiavizsgálat alapján be lehet azonosítani a kiváltó allergént. Tüneti kezeléssel vagy tartós megoldást nyújtó allergén immunterápiával kezelni lehet az allergiás tüneteket, így nemcsak a tüsszögés szűnik meg, de a szövődményeket is megelőzhetjük.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: