Hízás és más tünetek: pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza?

Hízás és más tünetek: pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza?

A pajzsmirigy alulműködés és a menopauza bizonyos tünetei megegyeznek, az egyik legzavaróbb ezek közül a testsúlygyarapodás. A két állapot ráadásul – főként az ösztrogén hormon miatt - összefügghet, és az egyik megléte akár súlyosbíthatja is a másikat. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista arról beszélt, hogyan lehet utánajárni a panaszok okának, és a hízás megfékezésén túl miért fontos a kezelés.

Ösztrogén: egy hormon, amiből egyre kevesebb van

A pajzsmirigyproblémák jelentősen gyakoribbak nőknél, különösen a termékeny életszakaszban. Feltételezések szerint ennek az oka, hogy közvetlen és közvetett kapcsolat is van a pajzsmirigyműködés és az ösztrogén, a legjelentősebb női nemi hormon között. A közvetett hatás már jóideje ismert, a közvetlen hatás mechanizmusát folyamatosan vizsgálják. Ami biztos: abban az időszakban, amely a menopauzához vezet – vagyis az ún. perimenopauza idején -, az ösztrogénszint jelentősen lecsökken, ami kétségtelenül hat a pajzsmirigy termelte hormonok szintjére is. Ugyanakkor azt a tudósok is hangsúlyozzák, hogy ezt a kapcsolatot további kutatásokkal kell elemezni.

Pajzsmirigy alulműködés vagy menopauza okozza a tüneteket?

A nőknek nem minden esetben könnyű eldönteni, hogy tüneteiket a menopauza vagy a pajzsmirigy alulműködés okozza, ugyanis vannak nagyon hasonló panaszok. Ezek szerint a menopauza jellegzetes tünete a  változás a menstruációban (eleinte rendszertelenség, később elmaradás), a csökkenő libidó, a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a gyakori vizelési inger, a hüvelyi szárazság, az alvás- és hangulatzavarok, a memória problémák, a súlyváltozás (jellemzően a hízás).
A hízás mögött pajzsmirigy alulműködés és menopauza is állhat.A pajzsmirigy alulműködés ezekhez nagyon sokban hasonló tüneteket produkálhat, hiszen megjelenhetnek a menstruációs zavarok, a csökkenő libidó, a hangulatváltozások, esetleg depresszió, a memória problémák, a hidegtűrő képesség csökkenése, a száraz bőr, a szorulásosság, és a hízás.
A pajzsmirigy természetesen nem csak alulműködést, de túlműködést is produkálhat, amely azonban jóval ritkább, de ebben az esetben is lehetnek megtévesztő, a menopauzát idéző tünetek, mint a hőhullámok, a melegtűrő képesség csökkenése, az alvászavarok, az erős vagy szabálytalan szívverés.

A kezelés nem csak a tünetcsökkentés miatt fontos

- A pajzsmirigy problémák abban is hasonlatosak lehetnek a menopauzához, hogy ugyanazokat a későbbi rizikófaktorokat hordozzák magukban. Növelik például a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek megjelenésének kockázatát. Vagyis mindkét állapotnál igaz, hogy a kezelés célja nem csak a tünetek csökkentése vagy megszüntetése lehet, de az esetleges későbbi következmények megelőzése is.  Mindenekelőtt azonban ki kell deríteni, pontosan mi okozza a tüneteket – hangsúlyozza dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista.– A kivizsgálás során tekintetbe vesszük a panaszokat és ennek megfelelően rendeljük el a diagnosztikus teszteket. Szerencsére mind a menopauza, mind a pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálható egy egyszerű laborvizsgálattal, amellyel ellenőrizzük az FSH, az LH, a TSH, a T3, a T4 és a pajzsmirigy ellenes antitestek szintjét, valamint az ösztradiolt is, ami az ösztrogén-család tagja. Ha kiderült, pontosan miről van szó, ennek megfelelően elrendelhetjük a kezelést, bár sok esetben a két állapot egyszerre van jelen. Az is megfigyelhető lehet, hogy azok a nők, akik a perimenopauza erős tünetei miatt hormonpótló terápiában részesülnek, a pajzsmirigy alulműködés okozta problémák csökkenését is tapasztalják. Ugyanakkor a nőgyógyász és az endokrinológus által rendelt gyógyszereket mindig össze kell hangolni és a pajzsmirigy hormonok szintjét rendszeresen ellenőrizni is kell. Viszont bármilyen kezelés is tűnik célravezetőnek, az életmód reformja, vagyis a csökkentett energiatartalmú étkezés és a rendszeres mozgás minden esetben képes javítani az állapoton és hozzájárulni a fogyáshoz.

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Megosztás: