Nem csak az alma lehet az egyetlen tiltott gyümölcs a tavaszi allergiaszezonban

Nem csak az alma lehet az egyetlen tiltott gyümölcs a tavaszi allergiaszezonban

Nyakunkon a tavasz, és egyre többen észlelik magukon a klasszikus szénanátha tüneteket, a szem- és torokviszketést, könnyezést, orrdugulást és orrfolyást, tüsszögést. Az allergiaszezon megpróbáltatásait fokozza, hogy sokaknál jelentkezik az úgynevezett orális allergia szindróma is. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a pollen-étel keresztallergia tünetei szerencsére nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek.

Amikor a pollenallergia a tányérunkról indít támadást

-Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös bizsergő érzést jelentkezhet a szájában. Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerek keresztallergénként viselkednek; azaz az immunrendszer tévesen pollen-allergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki – magyarázza dr. Moric Krisztina. Fontos hangsúlyozni, hogy orális allergia szindrómát kizárólag a növények okoznak, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei vagy húsok nem; és többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel (pl. nyír, parlagfű, fűfélék) szembeni érzékenység. A pollenallergiák gyakoribbá válásával az orális allergia szindrómával is egyre gyakrabban találkozunk pácienseink körében. Becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek kb. 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.

 A tünetek főként a szájüregben jelentkeznek

-Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A tünetek (viszketés, égő fájdalom, az ajkak, a nyelv, a szájpad vagy ritkábban a garat hirtelen fellépő ödémája) elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódnak. Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is. Mint dr. Moric doktornő elmondta, előfordulhat, hogy valakinél egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és igen ritkán akár súlyosabb, az egész testet érintő allergiás reakciók (a torok, mellkasi szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés) is jelentkezhetnek. Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre, ezeknél ugyanis a hőkezelés sem csökkenti a keresztreakció esélyét.

Nem csak tavasszal kell számítani a szájüregi tünetekre!

Bár sokak számára igen megterhelő a tavaszi pollenszórással járó időszak, és magas pollenkoncentráció idején fokozottan tapasztalhatják a keresztallergia tüneteit egy zamatos alma, zeller, egy friss újsárgarépa elfogyasztásakor, fontos megemlíteni, hogy sajnos ezek a tünetek nem csak a pollenszezonban, hanem egész évben megkeseríthetik az arra érzékenyek életét. Vagyis akkor is számíthatnak rájuk, amikor az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben. A doktornő tapasztalatai szerint a legtöbb pollenallergiás felismeri teste jelzéseit, így automatikusan kihagyja a problémás zöldségeket és gyümölcsöket az étrendjéből, vagy csak hőkezelést követően fogyasztja el azokat. Mivel azonban a tünetek nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek, ezért csak azokat a növényeket kell kerülni, amelyek keresztallergiát okoznak.

Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?

  • A nyír pollenére érzékenyeknek érdemes kerülni az almát, körtét, cseresznyét, őszibarackot, szilvát, sárgarépát, zellert, kivit, mandulát, mogyorót és diót.
  • Ha parlagfű allergiás, akkor legyen óvatos a görög-és sárgadinnyével, banánnal, uborkával, cukkinivel, napraforgómaggal és a belőle készült olajjal is.
  • A fűfélék pollenjére allergiások esetében a paradicsom, a burgonya, a narancs és az őszibarack okozhat tüneteket, de a kukorica és a búza is gyakran keresztreakcióba lép a fűpollenekkel. Nyers fehér burgonya hámozása során viszkető, vöröses csalánkiütések is kialakulhatnak.

Tartós kezelés is létezik a problémára

-Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat. A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát. Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén azonban szükség lehet epinefrin autoinjektorra is. Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizáljuk a páciens szervezetet a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is. Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.

 

Forrás: Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

Megosztás: