Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Mikor érdemes endokrinológust felkeresni?

Az endokrinológiai, azaz a hormonrendszerrel kapcsolatos problémák rengeteg panaszt okozhatnak, melyek az esetek többségében igen hétköznapiak. Éppen ezért sokan pl. túlsúly, a hajhullás vagy a csökkent hidegtűrés hátterében nem sejtenek betegséget, pedig ha huzamosabb ideig fennáll bizonyos probléma, az gyakran hormonzavart jelez. Hogy milyen tünetek esetén érdemes endokrinológust felkeresni, azt dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosától tudtuk meg.

Testsúllyal kapcsolatos problémák normál étkezés mellett

A hormonrendszer zavarai szinte mindig hatással vannak valamilyen szinten a testsúlyra. Ezért figyelhető meg bizonyos betegségek esetén az, hogy normál, egészséges étkezés mellett az illető vagy túlsúllyal küzd, vagy pedig veszít testtömegéből. Ilyenkor érdemes endokrinológushoz fordulni, ugyanis a pajzsmirigyzavarok és a mellékvese problémái, valamint - a vércukorszint beállításában, egyensúlyában fontos- inzulin hormonkör diszharmóniája gyakran járnak ilyen panasszal.

Menstruációs zavarok, meddőség

A menstruációs zavarok hátterében rengeteg ok állhat, ám gyakran hormonzavar okozza a problémát, ami akár meddőséghez is vezethet. Leggyakrabban progeszteron hiányra, inzulinrezisztenciára (IR) és a pajzsmirigy rendellenességeire hívja fel a tünet a figyelmet. Szerencsére az esetek többségében gyógyszeres kezelés és életmódváltás hatására az kóros állapotok könnyen orvosolhatóak, ám a betegnek folyamatos kontroll javasolt.

Fáradékonyság, aluszékonyság

Természetes, hogy időről időre az emberen úrrá lesz a fáradtság és legszívesebben egész nap csak aludna. Ez főleg a téli, napfényhiányos hónapokra jellemző, melynek során a D-vitamin raktárak is lemerülnek. Azonban emellett más hormonális problémák is kiválthatják a panaszt, pl. pajzsmirigy alulműködés, a Cushing szindróma, de a mellékvese fáradtság is depressziót eredményezhet. Hogy megbizonyosodjon, vajon mi is okozza a krónikus fáradtságát, érdemes laborvizsgálatot végeztetnie!

Köröm/haj/bőrproblémák

Sokan vagy egyéni adottságnak vagy vitaminhiánynak tudják be ezeket a tüneteket. Való igaz, nagy szerepet játszanak ezek a tényezők is az esztétikai problémák kialakulásában, ám gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara váltja ki a hajhullást, a körmök töredezettségét és a zsíros, pattanásos bőrt. Tesztoszteron túltengés, IR, pajzsmirigyzavar, mellékvese problémák, mind-mind megnyilvánulhatnak hasonló tünetekben- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Fokozott izzadás, csökkent melegtűrés, hőhullámok

A nyári kánikulában nem meglepő, hogy az ember kénytelen többször izzadásgátlóhoz nyúlni. Viszont ha hőség elmúlt, és még akkor is a normálisnál többet izzad az illető, esetleg hőhullámok gyötrik, úgy az betegséget (pl. pajzsmirigyzavart), vagy menopauzát jelezhet. Ugyanúgy hormonzavar meglétére adhat gyanút ennek ellenkezője, vagyis a csökkent hidegtűrés is, ezért ilyen esetekben érdemes endokrinológust felkeresni.

Megfelelő kezeléssel maga mögött tudhatja a kellemetlen panaszokat

Arra, hogy pontosan mi is okozza a panaszokat, arra laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, melyet kiegészíthetnek különböző képalkotó vizsgálatok is. Ilyen esetekben érdemes ellenőriztetni többek között a pajzsmirigy, a mellékvese funkciókat, a nemi hormonok mennyiségét, valamint az cukor-és az inzulinszintet is (terheléses vizsgálattal). Szerencsére az esetek többségében életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel sokat lehet tenni a gyógyulásért és a tünetek megszűnése érdekében, ám ritkán, de előfordulhat, hogy műtétre van szükség- mondja az endokrinológus.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: