Miért betegszünk meg, ha tartósan szájon át veszünk levegőt?

Miért betegszünk meg, ha tartósan szájon át veszünk levegőt?

Nátha, allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés miatt is bedugulhat az orrunk. Ha ilyenkor nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a szájlégzés miatt idővel még rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa az orrdugulás következményeiről és kezeléséről is nyilatkozott.

Az orrlégzés szerepe

Orrunk a szaglás mellett jó néhány fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőnkhöz ér a belélegzett levegő. Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikro méretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Az evolúció és az orrlégzés fontossága

Az arcvonásainkat szüleinktől örököljük, ám éghajlatonként is eltérhet az orr alakja – erre figyelmeztetnek a Pennsylvania State University kutatói a közelmúltban megjelent kutatásukban. Megfigyelték ugyanis, hogy a melegebb éghajlaton élők orra rövidebb és orrnyílásaik szélesebbek, mint a hidegebb éghajlaton élőknek. A kutatók feltételezése szerint ez nem véletlen, az orr méretének változása a történelem során is megfigyelhető, és az éghajlat változáshoz való alkalmazkodást segítette. Vizsgálatukban nyugat-afrikai, kelet- és dél-ázsiai és észak-európai származású személyek arcát, 3D-s képalkotással összehasonlítva jutottak arra a következtetésre, hogy annál a népcsoportnál egyértelműen szélesebb orrlyukak figyelhetők meg, akinek az ősei melegebb, párásabb éghajlaton éltek.

Mi történik, ha nem az orrunkon át lélegzünk?

A szabad orrlégzés biztosítása tehát nagyon fontos annak érdekében, hogy ne kapjunk el további betegségeket azzal, hogy a szánkon vesszük a levegőt. Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs ami megszűrje, emellett a torkunk is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

Mi okozhat tartós orrdugulást?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladás lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg vény nélkül vásárolható orrcseppeket huzamosabb ideig használ az orrdugulás megszüntetésére, ám az előírt időn túl alkalmazva végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást – mesél tapasztalatairól dr. Augusztinovicz Monika, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ha egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően gyógyszerekkel vagy műtéttel megszüntethető a probléma és megelőzhetők a szövődmények.

Forrás: www.fulorrgegekozpont.hu

Megosztás: