Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia

Normál ciklus esetén is fennállhat inzulinrezisztencia

A rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia okozza a panaszt. Bár valóban ez az egyik legáltalánosabb tünete a betegégnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos ciklus ellenére is fennáll az állapot. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája ezért az javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.

Amikor az inzulinszint megemelkedik

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa az glükózt. Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek sérültek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Sajnos a probléma felderítése nehézkes, hiszen nem csak igen változatos tünetekben jelentkezhet, de az általános vércukorvizsgálattal nem diagnosztizálható a betegség, ugyanis inzulinrezisztencia esetén a glükóz szintje a normál tartományon belül mozog. Éppen ezért ha valaki IR-re gyanakszik, neki inzulinra kiterjesztett vérvizsgálaton szükséges részt vennie, méghozzá a 0,60 és a 120 perces értékeket is vizsgáltatva.

Nem mindig jelez a rendszertelen vérzés

Az IR gyanúja legtöbbször rendszertelen menstruáció esetén merül fel, ám nem törvényszerű, hogy a ciklusban változások következzenek be. Éppen ezért ekkor a többi jellegzetes tünetet érdemes megfigyelni magunkon: pattanások, hízás, fáradékonyság, petefészek ciszták, álmosság (főleg az étkezéseket követő 2-3 órában). Sajnos azonban nem ritka, amikor semmilyen panasz nem hívja fel a figyelmet a problémára- ilyenkor általában teherbeesési nehézségek során gondolnak inzulinrezisztenciára, hiszen az állapot meddőséget is okozhat- mondja dr. Koppány Viktória.

Kezelés nélkül cukorbetegség is kialakulhat

Az IR kezelés nélkül nem csak esztétikai problémákat okozhat, hanem könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. Terápiája három pilléren nyugszik: speciális szénhidrátszegény diéta, rendszeres testmozgás, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés. Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztencia egy teljes életmódváltást követel, így az értékek normalizálásához az előírtak pontos betartása, valamint rendszeres kontroll szükséges! A maximális hatás érdekében célszerű endokrinológus, dietetikus, valamint testnevelő edző tanácsait is kikérni, mindhárom oldalról megtámogatva a javulást!

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: