Figyelmetlenség miatt is rosszul érezheti magát nyáron, ha pajzsmirigybeteg

Figyelmetlenség miatt is rosszul érezheti magát nyáron, ha pajzsmirigybeteg

Akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, már jól tudják, hogy ha nyaralásra, hétvégi kiruccanásra készülnek, akkor időben ellenőrzik, hogy elég lesz-e a hazaérkezés utáni napokra is a gyógyszerük. Gondolnak a rendkívüli helyzetekre is, a szükségesnél inkább többet visznek magukkal, mint kevesebbet. A gondos felkészülés mellett is előfordulhatnak azonban olyan kellemetlenségek, mint a készítmények helytelen tárolásából eredő rosszullétek.

Akkor is megtörténhet, ha rendszeresen szedi a gyógyszereit

Csökkent pajzsmirigyműködés miatt kezelem évek óta azt a beteget, aki egy Afrika déli részét érintő utazásról tért vissza azzal az elképesztő megfigyeléssel, hogy ismét olyan panaszai vannak, mint amikor elkezdődött a betegsége – mesél el egy betegével történt korábbi tanulságos esetet Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Feledékennyé vált, sokat hízott (pedig sokat gyalogoltak), gyengévé vált, lábai és szeme erősen duzzadtak, nyakában feszülést érzett. Hazaérkezve a laborvizsgálat is igazolta a magas TSH értéket, és panaszai is megfeleltek a csökkent a pajzsmirigyműködésnek. A beteg váltig állította, hogy szabályszerűen, a korábbiak szerint szedte reggelente a gyógyszert.

A hőség ártalmai

Alapos beszélgetésünk, részletes beszámolója során a hölgy elmondta, hogy nagyon sokfelé jártak és azon a részen igen nagy volt a forróság. Mivel folyamatosan úton voltak és a legtöbbször csak éjszakára álltak meg pihenni, a bőröndök egy részét pakolták csak ki az autóból. Kiderült, hogy a gyógyszerek rendre – napközben is, a tűző napon – az autóban maradtak és ezzel a történet meg is oldódott. Elmondtam, hogy egyes gyógyszerek, ide tartoznak a pajzsmirigygyógyszerek is, a nem megfelelő tárolás miatt, a nyári hőségben hatástalanná válhatnak, 30C fok felett lebomlanak és elveszítik hatásukat. Ez történt ebben az esetben is, a hölgy panaszai az új gyógyszer felírása után csökkentek, majd megszűntek. A teendő tehát egyszerű: a gyógyszereket ne hagyjuk meleg, helyen és akkor hatásosak maradnak.

Arra is figyeljen, hogy mivel szedi be a gyógyszereit!

A nyaralás ideje alatt az étkezési szokásaink is változhatnak, szeretünk új ízeket kipróbálni. Ezzel természetesen nincs is gond, arra azonban figyeljünk, hogy a gyógyszereket továbbra is lehetőleg vízzel vegyük be! A grépfrút és a pomelo gyümölcsökből készült italok a reggeli ételek gyakori összetevői. Fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását – figyelmeztet Balázs professzor. A jelenség magyarázata, hogy ezek a gyümölcsök jelentős mennyiségű olyan anyagot tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyógyszerek felszívódását. Hogy ezt elkerüljük, lényeges, hogy csak 1-2 órával a gyógyszer bevételét követően fogyasszuk az említett gyümölcsökből készült italt, így nem okoznak problémát – hangsúlyozza Balázs professzor.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: