Minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott: Van megoldás a problémára!

Minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott: Van megoldás a problémára!

Túlsúlyproblémákkal küzd a gyermeke? Gondoljon pajzsmirigy problémára, genetikai defektusra is! Például a Prader Willi szindrómát gyakran falánkság néven szokták emlegetni, mert jellemző tünete a fékezhetetlen étvágy. Dr. Tar Attilát PhD, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusát kérdeztük.

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta stabilizálódni látszik hazánkban, átlagosan azonban még mindig minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Diáksport Szövetség adataiból, amelyet az Elhízás Világnapja kapcsán készítettek.

Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás!

Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízásnál a BMI 30 kg/m2 feletti). Amennyiben ezt az arányt visszavetítjük a legutóbbi népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslés szerint is hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából megfelel Hatvan város teljes lakosságának. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben.

Mivel az elhízás kezelése igen összetett, több szakember együttműködését igénylő feladat! Az elhízás, különösen a súlyos elhízás, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli (a cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb).

Pajzsmirigy probléma is állhat a háttérben!

A csökkent és a fokozott hormontermelés egyaránt okozhat panaszokat már gyermekkorban is –  reagált a hírre dr. Tar Attila. A hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza, több endokrin szerv (pajzsmirigy, mellékvese, stb.) működésén keresztül. Pajzsmirigy alulműködésre utaló jel éppen a testsúly növekedés, emellett a fáradékonyság, székrekedés, bőrszárazság, a koncentráló képesség csökkenése is arra adhat okot, hogy szakorvoshoz forduljunk, és elkészüljön egy átfogó vizsgálat.

Már újszülött korban tüneteket okozó betegség a Prader Willi szindróma, amely az elhízás egyik formája. Genetikai defektus okozza, és tünetei az izomgyengeség, kis kezek és lábak, a fékezhetetlen étvágy, és a szindróma talaján gyakran alakul ki endokrinológiai vagy anyagcsere-betegség. A betegséget genetikai vizsgálattal lehet igazolni, a sejtek DNS-ét nézik – mondja a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológusa. Kezelése komplex! Karbantartható megfelelő életmóddal, fókuszban a többszöri, kisebb étkezésekkel, illetve pszichológiai tanácsadással. Az endokrinológus szakorvos mellett részt vesz a terápiában dietetikus is!

Komolyan kell venni a problémát, és mielőbb szakorvos segítségét kell kérni, nem mondhatja azt a szülő, majd kinövi a gyermek, később megváltozik a testsúlya. Általában ez sajnos nem így van! Gondoljon arra is, hogy az iskolában éppen ezek a lurkók a kortárs bántalmazások célpontjai, tanulmányi eredményük pedig egyre rosszabb, többet is hiányoznak, mint normál súlyú társaik.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: