Pajzsmirigy alulműködés 10 jellemző tünete

Pajzsmirigy alulműködés 10 jellemző tünete

Az alulműködés a pajzsmirigy közvetlen betegsége, kialakulásában bizonyos autoimmun betegség kereshető, jellemző az öröklött hajlam, illetve a fokozott stressz és életmódbeli tényezők is. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

A pajzsmirigy alulműködés (hipotireosis) súlyosságtól függően igen szerteágazóak és változatosak lehetnek a jelentkező tünetek, ennek magyarázata, hogy szinte minden szervrendszerre hatással van a betegség. Ráadásul a tünetek eltérő intenzitással és gyakorisággal jelentkezhetnek. Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket.

1. Fáradtság, gyengeség, álmatlanság

Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül ébredünk, és ez az állapot az egész napunkat végig kíséri.

2. Súlyproblémák

Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, akár úgy is, hogy megfelelő a táplálkozás.

pajzsmirigy, pajzsmirigy uh, alulműködés, endokrinológia, endokrinközpont3. Hangulati ingadozások

Ingerlékenység, depresszió vagy éppen napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

4. A magas koleszterinszint is intő jel!

Pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha a koleszterinértékek rendszeres testmozgás és diéta hatására sem csökkennek.

5. Hideg végtagok

Fázósság, hideg-intolerancia jellemzi a beteget, akár a hideg idő beköszöntével lesz túlzottan fázós, de az is előfordulhat, hogy éppen nyáron kerül elő a takaró, a vastagabb ruha.

6. Menstruációs problémák

A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma található.

7. Bélpanaszok

A székrekedést alulműködés is kiválthatja.

8. Haj és bőrproblémák

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a száraz, töredezett haj, akár a hajhullás. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.

9. Alacsony pulzus

A percenkénti szívverések számát mutatja a pulzus. Alacsony pulzusszám esetében is gondolni kell pajzsmirigyzavarra.

+1. Családi örökség

A pajzsmirigy betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Amennyiben a családban korábban előfordult ilyen probléma, akkor fokozottan ügyeljen a tünetek korai felismerésére!

Egy-egy fenti tünet megléte önmagában még nem jelenti azt, hogy pajzsmirigy alulműködése van, azonban minden egye gyanút komolyan kell venni, és szakorvoshoz kell fordul a diagnózis pontos felállítása érdekében. Ehhez a pajzsmirigy hormonszintek maghatározása szükséges, kiegészítve ultrahanggal.

Forrás: Budai Endokrinközpont

 

Megosztás: