Nőgyógyászati vizsgálatok is szükségesek PCOS gyanújánál!

Nőgyógyászati vizsgálatok is szükségesek PCOS gyanújánál!

A nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat azért fontos PCOS tünetegyüttes gyanúja esetében, mert a pontos diagnózis birtokában elindulhat a komplex kezelés, együttműködve az endokrinológussal és a diabetológussal. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

A termékeny korban lévő nők közel 20 százalékát érinti a PCOS, de sajnos nem mindenki kapja meg időben a kezelést, mert csak későn diagnosztizálják a tünetegyüttest, amelyet gyakran kevernek a PCO-val, ami a petefészek morfológiai eltérése, annak policisztás megjelenése. A PCOS tünetegyüttes (policisztás ovárium szindróma) hátterében hormonális zavar áll: az androgén hormonok szintje megnő, sőt, akár túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben. Emiatt zavart szenved a menstruációs ciklus. Ennek következtében apró ciszták keletkeznek a petefészkekben, amelyeket ultrahanggal lehet kideríteni – tudtuk meg dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászától.

Komplex kivizsgálást igényel a PCOS!

pco, pcos, nőgyógyászat, dr. hetényi gábor, nőgyógyászati központA tünetegyüttes megállapításához a Rotterdami Konszenzus 3 kritériumából legalább 2-nek meg kell felelni:

  • A petefészkek poliszcisztás megjelenése (PCO)
  • Rendszertelen, kimaradó menstruáció
  • A tesztoszteron túltermelődése (a mellékvesében, valamint kis mennyiségben a petefészkekben is megtalálható).

Amint látható, szerteágazó tünetekről, panaszokról van szó, így a kivizsgálás is komplex! A cisztás megjelenést ultrahanggal derítik ki, a nőgyógyász hüvelyi ultrahang vizsgálatot kérhet, ezt a ciklus elején szükséges elvégezni. A hormonvizsgálattal nemcsak a női és férfi nemi hormonokat, hanem a prolaktin-szintet (PRL – a terhesség idején és a szülés után a legmagasabb), valamint a pajzsmirigy funkciót is meg kell nézni. Ezek mellett szükséges vércukorterhelés, inzulinszint meghatározással, kizárva a cukorbetegséget és az inzulinrezisztenciát (IR). A szindrómában szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendő adiponektin hormont, így ennek a szintjét is megmérik.

A sikeres kezelés kulcsa

Dr. Hetényi Gábor elmondta: a PCOS megfelelő odafigyeléssel és kivizsgálással a fenti vizsgálatokkal megállapítható, így a komplex kezelést is időben el lehet kezdeni, folyamatos nőgyógyászati kontroll mellett.
A teherbeesés sikeressége érdekében fontos a nőgyógyász, az endokrinológus és dietetikus együttműködése, körültekintő szaktudása, illetve a leendő anyuka hozzáállása!

Forrás: Nőgyógyászati Központ

 

Megosztás: