IR-es vagyok és gyermeket várok- hogyan tovább?

IR-es vagyok és gyermeket várok- hogyan tovább?

Az inzulinrezisztencia (IR) a szénhidrátháztartás egy olyan zavara, mely amellett, hogy megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, a teherbeesést is nagyban megnehezíti. De mi van akkor, ha végre pozitívat mutat a terhességi teszt? Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az IR-es kismamáknak.

Miért baj az IR?

Az inzulinrezisztencia egy olyan állapot, melynek során a sejtek inzulinérzékenysége csökken. Az inzulin egyik fő feladata a vércukor sejtekbe juttatása. Ha a sejtek már nem elég érzékenyek (rezisztensek) az inzulinra, akkor a hasnyálirigy fokozott inzulintermeléssel próbál kompenzálni. Ha a folyamat hosszú időn keresztül fennáll, akkor a hasnyálmirigy nem képes lépést tartani a fokozódó inzulinigénnyel és kimerül. Ekkor a rendelkezésre álló inzulin már nem képes normál szintre csökkenteni a vércukorszintet és kialakul a 2-es típusú diabetes. A tartósan magas inzulinszint meddőséget, menstruációs zavarokat, PCOS-t, vetélést is okozhat, ezért fontos, hogy minél előbb és megfelelő kezelésben részesüljön a beteg.

Miután pozitívat mutat a teszt

Sok nő már a teherbeesés előtt tudomást szerez állapotáról, ezért már a pozitív teszt előtt terápiában részesül. Sajnos az is előfordulhat, hogy egy esetleges vetélés hívja fel rá a figyelmet. Bárhogy is legyen, a - jövendőbeli- kismamának a diagnózis után meg kell kezdenie a szükséges terápiát, mely személyre szabott diétát, rendszeres testmozgást, kiegyensúlyozott életvitelt és szükség esetén gyógyszeres kezelést foglal magában.

Miután végre sikerült a teherbeesés, úgy felvetődhet a kismamákban a kérdés, vajon hogyan tovább, folytassa-e a megkezdett terápiát, vagy a gyermek születéséig szüneteltesse?

“Nagyon fontos, hogy az életmódváltást a teherbeesés után is folytassa a kismama, ugyanis a várandósság már önmagában is egy inzulinrezisztens állapot, így a probléma könnyen terhességi cukorbetegségbe csaphat. Az pedig már sokkal veszélyesebb az anyukára és a babára nézve egyaránt. Sajnos az IR-es nők esetén nagyobb valószínűséggel lép fel terhességi diabetes, így fontos, hogy mindent megtegyenek ennek megelőzésére. Fontos, hogy egyeztessenek nőgyógyászukkal és diabetológusukkal vagy endokrinológusukkal - valamint dietetikusukkal- arról, milyen módon lehet folytatni az életmódterápiát, méghozzá úgy, hogy a baba se szenvedjen hiányt semmiben”- mondja dr Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Ezekre figyeljen a terhesség alatt, hogy elkerülhesse a diabetes-t:

  1. Ügyeljen a gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztására
  2. Kerülje a fehér lisztből készült vagy cukrot tartalmazó ételeket
  3. Rendszeresen mozogjon
  4. Próbáljon testileg, lelkileg kiegyensúlyozottan élni

Ügyeljen a megfelelő mennyiségű és minőségű makro- és mikrotápanyagok bevitelére

Amennyiben mégis fellépne várandósság során cukorbetegség, úgy az életmódterápia mellett inzulin adása is szükségessé válhat - mondja Dr. Borús Hajnal, a Buda Cukorbetegközpont diabetológusa. Fontos továbbá szülés után az anyuka monitorozása, rendszeres kontrollja, ugyanis ekkor nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben 2-es típusú cukorbeteg a kismama.
 

Megosztás: