Tegyük meg a 6 legfontosabb lépést önmagunkért!

Tegyük meg a 6 legfontosabb lépést önmagunkért!

Április 7-én, az Egészségügyi Világnapon érdemes elgondolkodni azon, hogy napjainkban egyre több betegség hátterében fedezik fel a helytelen életmód jelentőségét. Dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ szakértője a legfontosabb lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket az egészségünkért tehetünk.

Sok betegségünk alapja a helytelen életmód

Az Európai Bizottság által 2017-ben kiadott egészségügyi országprofil adataiból kiderül, hogy hazánkban a születéskor várható élettartam – bár emelkedik, de - közel 5 évvel elmarad az európai átlagtól. 2014-ben a felnőttek több, mint negyede dohányzott, egyötödük pedig túlsúlyos volt. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik továbbra is a fő halálozási okot a nők és a férfiak körében egyaránt. 2014-ben ezek a betegségek okozták a nők közt az összes haláleset 55%-át, férfiaknál a 45%-át. Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozások (standardizált) arányszáma 2014-ben több mint kétszerese volt az uniós átlagnak, ami leginkább a dohányzás és az elhízás magasabb előfordulási gyakoriságának, valamint az ezen állapotok miatti kórházi kezeléseket követő magasabb halálozási arányszámoknak volt tulajdonítható. A másik vezető halálok a rák, 2014-ben közel 15 ezer nő és 18 ezer férfi halt meg daganatos betegségben.
- Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a fokozott stressz, a légszennyezés és egyéb életmód tényezők kiemelkedő szerepet játszanak számos betegség kifejlődésében és az állapot romlásában. Kutatások alapján ilyen betegségek a diabétesz, bizonyos daganatfajták, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az elhízás, a szívinfarktus, az agyvérzés, a csontritkulás, az allergia és az asztma. Vagyis döntő jelentőségű, hogy felismerjük: magunk is rengeteget tehetünk az egészségünkért – hangsúlyozza Vernes doktornő.

A legfontosabb teendők önmagunkért

Rendszeres fizikai aktivitás

Heti legalább 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás szükséges az egészség megőrzéséhez, ez napi 20-30 perc aktív mozgást jelent. Ezen felül felnőtteknél 2x30 perc izomerő-növelés is ajánlott, amelyről az utóbbi kutatások kimutatták, hogy önmagában is csökkenti a cukorbetegség rizikóját. De még az ennél kevesebb mozgás is hasznos, összehasonlítva a mozgásszegény életmóddal.

Személyre szabott életmód programmal visszaszerezhetjük az egészséget. Egészséges étkezés

A legtöbb szakértő általánosságban a mediterrán vagy DASH diétát ajánlja, mint az egészség megtartásának egyik alapvető eszközét. Ennek alapja a napi 4-6 étkezés, a növényi alapú táplálkozás, a magas rost tartalmú gabonák, fehér húsok, halak előtérbe helyezésével. Kerülendőek a magas zsír-, só- és cukor-tartalmú élelmiszerek, miközben javasolt naponta 2-2,5 liter vizet magunkhoz venni.

Visszafogott alkoholfogyasztás

Legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy a lehető legkevesebb alkoholfogyasztás az ideális. Bár van valóság a vörösborok magas flavonoid tartalmában, de ezzel is csak óvatosan szabad bánni. Naponta legfeljebb egy adag alkohol fogyasztása fér bele az egészséges életmódba – ez nőknél kb. 1 deci bor, férfiaknál 2 deci bor.

Dohányzás elhagyása

A magyarok 26 %-a napi rendszerességgel dohányzik, holott kutatások bizonyítják, hogy még a passzív dohányzás is jelentősen ront az egészségi állapoton. Az aktív cigarettázás pedig szinte minden betegség kockázatát növeli, elsősorban a szív-érrendszeri betegségeket, de a bőrbetegségeket, a légúti kórokat és a daganatos megbetegedéseket szintén.

Stressz feldolgozás

A stressz számos betegség esetében önálló rizikófaktor, ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk a stressz feldolgozásának számunkra elfogadható módját, legyen szó relaxációról, jógáról vagy akár csoportos stresszcsökkentő tréningről.

Személyre szabott optimális életmód

- Sokan azért nem vágnak bele az életmódváltásba, mert alapbetegségeik miatt félnek változtatni, esetleg nem is tudják, mi válhat hasznukra, mi lehet nekik esetleg káros – hangsúlyozza dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmód orvosa. - Fontos tudni, hogy szinte nincs is olyan állapot, amelyen ne lehetne személyre szabott életmód programmal segíteni. Legyen szó magas vérnyomásról, inzulinrezisztenciáról, cukorbetegségről, szív- és érrendszeri betegségekről, mozgásszervi problémákról, csontritkulásról vagy egyszerűen „csak” túlsúlyról (amely számtalan betegség forrása), alapos felmérés után mindenki számára kidolgozható a gyógyító életmód, az eredmények pedig mérhetőek, láthatóak, tapasztalhatóak.

 

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)

 

Megosztás: