Az asztma stádiumai – Önre melyik jellemző ?

Az asztma stádiumai – Önre melyik  jellemző ?

Május első keddje az asztma világnapja. A Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) célja, hogy ezen a napon felhívják a figyelmet a betegségre és a korai diagnózis jelentőségére. Fontos, hogy az érintettek mielőbb felismerjék a tüneteket, a szakmai irányelv ugyanis az asztmát négy fő stádiumba sorolja, s megfelelő kezeléssel az enyhébb stádiumba jutás is lehetséges. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen jelekből különböztethetjük meg az egyes szakaszokat.

Négy stádium

Az aktuális stádium nem egy merev osztályozás, alapvetően az aktuális tünetek határozzák meg. Megfelelő kezeléssel enyhébb stádiumba jutás lehetséges. Ez forditva is igaz: nem megfelelő kezelés okozhatja az asztma súlyosabb stádiumba sorolódását, ill. átmenetileg egyéb nem állandó tényezők is befolyásolóak lehetnek, az asztma fellángolásához vezethetnek.

Azonos tünetek, de eltérő súlyossággal jelentkeznek

Az asztma nem gyógyítható, de jól kezelhető krónikus légúti betegség. Tünetei minden szakaszban azonosak, az egyes stádiumok abban különböznek, hogy a panaszok milyen gyakorisággal és erősséggel jelentkeznek.
Az asztma fő tünetei:

- Köhögés általában rohamokban

- kilégzési sipolás zihálás

- nehézlégzés

- szorító érzés a mellkasban.

Időszakos asztma

A betegség legenyhébb fokozata. A tünetek csak szakaszosan, időnként jelentkeznek, hetente kétszer vagy még ritkábban fordulnak elő. A betegség tünetei az éjszakai pihenést nem zavarják, havonta átlagosan maximum két alkalommal. A tünetek a mindennapi tevékenységek végzését nem befolyásolják, gyors hatású hörgőtágító használatára is csak heti két vagy kevesebb napon van szükség. A légzésfunkciós vizsgálat során kapott FEV1 érték 80%-nál magasabb.

Enyhe, perzisztáló (tartós) asztma

A tünetek hetente kétszer vagy annál valamivel gyakrabban jelentkeznek. Az asztma miatti éjszakai ébredések száma havonta átlagosan három-négy. A tünetek csekély mértékben befolyásolják a mindennapi tevékenységek végzését. A FEV 1 érték nagyjából megegyezik az időszakos asztmánál mért értékkel és a hörgőtágító használatára sincs szükség heti két alkalomnál sokkal gyakrabban.

Mérsékelt, perzisztáló (tartós) asztma

Az asztma következő, harmadik szakasza már súlyosabb panaszokat okoz az előzőekhez képest. A tünetek itt akár naponta is jelentkezhetnek. Az éjszakai ébredések is gyakoribbak, de nem mindennaposak. A tünetek már némileg korlátozzák a napi tevékenységek végzését, lépcsőzéskor, fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés például előfordulhat. A hörgőtágító használatára naponta szükség lehet, a FEV1 eredménye a normál értékek 60-80%-a.

Súlyos, perzisztáló (tartós) asztma

A tünetek a nap folyamán akár több alkalommal is jelentkezhetnek, az éjszakai ébredések is rendszeresek, mindennaposak lehetnek. Az asztma jelentősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, hörgőtágítót is naponta több alkalommal kell használnia a betegnek. A légzésfunkcióban a FEV1 a normál érték 60%-ánál kisebb.

Ne várjuk meg, amíg a tünetek rosszabbodnak!

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Fájdalmatlan légzésfunkciós vizsgálattal az aktuális állapotot tükröző funkcióbeli eltérések meghatározhatók. Panaszaink és a vizsgálati eredmények függvényében személyre szabott kezelést kaphatunk, amivel képesek leszünk kontrollálni a betegséget. Ha a kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket és a sportolást is problémamentesen tudjuk végezni, asztmásan is.

Forrás: Tüdőközpont

Megosztás: