Ússza meg a nyarat trombózis után

Ússza meg a nyarat trombózis után

Mélyvénás trombózis után az érintettek gyakran panaszkodhatnak kisebb-nagyobb lábfájdalomra, dagadásra, melyet könnyű összekeverni egy újabb trombózissal. A panasz nyáron, a nagy melegben még erősebb, így a betegeket a hőség még jobban megviseli. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája a hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet elviselhetőbbé és biztonságosabbá tenni a nyarat.

Lábfájdalom ellen

Trombózis után sokan panaszkodhatnak lábfájdalomra, főleg a nagy melegben. Ekkor érdemes kompressziós harisnyát használni, még akkor is, ha már nem lenne muszáj. A keringés hatására felpezsdül, és a felületi vénákból a mélyebben fekvők felé terelődik a véráramlás. Ennek hatására a lábfájdalom enyhül/megszűnik, valamint az ödéma is eltűnik. Amennyiben valaki visszértágulatokkal is küzd, nekik is javasolt!

A szakértő azonban felhívja a figyelmet az ún. Poszttrombotikus szindrómára (PTS), melynek az egyik tünete a lábfájdalom, így ha a panasz több, mint 2 hónapig fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni!

Vigyázzon a napozással

A legmelegebb órákban eleve tiltott a napozás - 10-15 óra között-, hiszen ekkor megnő a melanóma kialakulásának esélye. Ám ha valaki már átesett trombózison, más időszakokban is vigyázzon a napfürdőzéssel, hiszen a vénák kitágulnak, a vér pedig pangani kezd, ami elősegíti a vérrögök keletkezését. Mindezeken felül a visszerek állapotán is csak rontana, ami szintén fokozza a trombózis rizikóját!

Fontos, hogy a meleget a víz esetén is kerülje, vagyis a 34 foknál magasabb hőmérsékletű termálvizekbe ne ejtőzzön!

Infraszauna megengedett, de a 90oC-os finn szauna csak sokkal később és rövidebb időkre!

Legyen hidratált

Sokan nem veszik elég komolyan a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás hatását, pedig a dehidratáció számtalan negatív egészségügyi következménnyel járhat. Amennyiben valaki nem viszi be a kellő folyadékmennyiséget (ami nyáron akár több mint 3 liter is lehet), úgy a vér “besűrűsödik”, ami meleg ágya a vérrögöknek. Fontos, hogy a vízhajtó hatású italokat (kávé, tea, alkohol) inkább kerülje, mivel azok csak még jobban elősegítik a dehidratációt!

Hosszú út előtt egyeztessen orvosával

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy ha hosszabb útra indul (akár repülővel, akár busszal, akár autóval, ez mindegy) , és tud arról, hogy magasabb trombózis rizikóval rendelkezik, mindenképp kérje ki orvosa tanácsát a prevenciót illetően, ugyanis a több órás utazás jelentősen tovább növelheti a trombózis rizikóját! Ha szedi a véralvadásgátlót, úgy azt folytatni kell, ám ha már nem, úgy a kezelőorvos az Ön aktuális állapotát figyelembe véve ismét szükségesnek gondolhatja, hogy az utazási trombózis megelőzésére az út alatt antikoaguláns kezelésben részesüljön.

 

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

www.tromboziskozpont.hu

 

Megosztás: