A fokozott pigmentáció mögött Addison-kór is állhat

A fokozott pigmentáció mögött Addison-kór is állhat

A bőr sötét elszíneződése, a fokozott pigmentáció nem csak esztétikailag lehet zavaró, de súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint ez akár Addison-kór jele is lehet, mely olykor más endokrin zavarhoz is csatlakozhat.

Ezek állhatnak a fokozott pigmentáció hátterében

A fokozott pigmentáció - azaz a hiperpigmentáció- több formában is megjelenhet: ilyen például a jól ismert májfoltok, szeplők. Ekkor a bőr festékanyaga, a melanin bizonyos helyeken felhalmozódik és sötétebb foltok keletkeznek.

Ennek oka több minden is lehet: pl. bőrsérülés, fényérzékeny gyógyszerek alkalmazása, terhesség, hormonzavarok, napfény, genetika, idősebb életkor.  Az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet (ez általában endokrinológiai probléma).

Addison-kór is okozhatja

A fokozott pigmentációt ún. Addison-kór is okozhatja, mely a mellékvesekéreg zavara. Ez esetben a szerv nem képes elegendő hormont termelni, melynek következtében kiszáradás, az anyagcsere összeomlása és keringési elégtelenség léphet fel, ha nem kezelik idejében. A mellékvesekéreg ugyanis olyan hormonokat termel, melyek komoly hatást gyakorolnak a só-és vízháztartásra (pl. aldoszteron), de itt termelődnek a cukoranyagcseréért felelős anyagok (glükokortikoidok: kortizol, kortizon), valamint az ún. szexuálkortikoidok is.A fokozott pigmentáció oka az agyalapi mirigy által termelt ACTH és az ún. keratinociták melanokortin-1-receptorai közti keresztreaktivitás. Az ACTH szintje ugyanis ekkor megemelkedik, ami több melanin képzésére ösztönzi a szervezetet.

A mellékvesekéreg zavara lehet elsődleges és másodlagos is. Utóbbi esetben főleg az agyalapi mirigy betegsége okozza a gondot, elsődleges formája pedig az Addison-kór, ami ma már egy igen eredményesen kezelhető állapot. Ez leggyakrabban egy autoimmun betegség, tehát a szervezet saját magát támadja. Előfordulhat, hogy több más endokrin zavarral jár együtt- ekkor poliendokrin szindrómáról beszélünk.

Az Addison-kór tünetei

  • Fáradtság
  • Alacsony vérnyomás
  • Szédülés, akár ájulás
  • Fokozott pigmentáció
  • Veseelégtelenség
  • Alacsony vércukorszint
  • Szapora szívverés
  • Étvágytalanság

Mivel a tünetei igen szegényesek és általánosak, így előfordulhat, hogy Addison-krízis hívja fel a figyelmet a problémára. Ez egy életveszélyes állapot, melyet különböző stresszhelyzetek generálnak (ez lehet a szervezet számára is egyfajta stresszhelyzet, pl. magas láz). Ekkor ugyanis nem képes a mellékvesekéreg ellátni a feladatát (pedig stresszhelyzetekben igen nagy szerepe van), így hipoglikémia, eszméletvesztés, epileszpiás roham, súlyos kiszáradás, veseelégteleség, súlyos hasi zavarok léphetnek fel. 

Diagnózis és kezelés

Az Addison-kór diagnózisához laborvizsgálatra (pl.ACTH, kortizol, glükóz, aldoszteron, elektolitok) és képalkotó vizsgálatokra van szükség (CT/MRI). Amennyiben bebizonyosodik a betegség fennállása, úgy első körben el kell dönteni, van-e valamilyen alap betegség (pl.agyalapi mirigy zavara), mely kiváltja az állapotot, vagy pedig elsődleges a kór. Ha utóbbiról van szó, hormonpótlással teljes életet lehet élni, másodlagos típus fennállásakor pedig az alap betegség terápiája is szükséges a javuláshoz.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: