Nagy veszélyeket rejt a kezeletlen hüvelygyulladás

Nagy veszélyeket rejt a kezeletlen hüvelygyulladás

A hüvelygyulladás szinte a leggyakoribb intim probléma a nők körében, melyet jellemzően valamilyen fertőzés okoz. Szinte nincs is olyan nő, aki ne esett volna már át életében legalább egyszer rajta, és sajnos sokaknál visszatérő kellemetlenségeket okoz. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze ennek okait és kezelését ismerteti.

Érzékeny hüvelyflóra

A nők egyik legérzékenyebb, a fertőzésekre legfogékonyabb része a hüvely, mivel az ott lévő flóra igen könnyen felborul különböző hatások következtében. Ilyen tényező lehet pl. a nem megfelelő (túl kevés/túl sok) intim higiénia, gyakori szexuális partnercsere, hormonzavarok, gyógyszerek, egyes betegségek (pl.diabetes) vegyi anyagok, tusfürdők, mosószerek stb. Ezek mind könnyen felborítják az itt lévő kényes egyensúlyt, ami kedvez különböző fertőzéseknek.

A hüvelygyulladás más néven vaginitisz, esetleg kolpitisz. Leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza: baktérium, gomba, illetve parazita. Ezek akkor tudnak leginkább zöld utat kapni, ha a hüvely savas kémhatása lúgos irányba tolódik a lactobaclillusok számának megfogyatkozása miatt.

A hüvelygyulladás jellemző tünetei

  • Abnormális folyás
  • Égő, viszkető érzés
  • Fájdalmas közösülés
  • Piros, duzzadt nemi szerv

 

Legtöbbször könnyen kezelhető

A hüvelygyulladás kezeléséhez elengedhetetlen a tenyésztés, mely során kiderül, mely kórokozó váltotta ki a problémát. A szükséges terápiát ez nagyban befolyásolja, hiszen nem mindegy, hogy gombás, bakteriális, vírusos a fertőzés. Jó esetben, alapos kikérdezés után az is kiderülhet, mi válthatta ki a káros mikroorganizmusok elszaporodását (pl. nem megfelelő higiénia, antibiotikumos kezelés után felborult hüvelyflóra, változókor stb.). Amennyiben klimax, esetleg valamilyen betegség (pl.diabetes) generálta a problémát, úgy természetesen azt is kezelni kell! A terápiához hozzátartozik a lactobacillusok visszatelepítése is, hiszen enélkül az állapot csak ideiglenesen szűnik meg, később vissza-visszatér. Az újrafertőződés elkerülése érdekében fontos továbbá a partner kezelése is!

Miért fontos a megfelelő, idejében történő kezelés?

A gyors kezelés nem csak a kellemetlen tünetek miatt fontos, hanem mert ha az érintett nem kap szakszerű segítséget, úgy komoly szövődmények is felléphetnek- figyelmeztet dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze A fertőzés, gyulladás ráterjedhet a méhre, petefészkekre, nyakcsatornára, rossz esetben a hashártyára is. Ilyen esetekben könnyen elzáródhatnak a petevezetékek, összenövések keletkezhetnek, megnő a meddőség, vetélések esélye, tályogok is kialakulhatnak, sőt, akár életveszélyes hashártyagyulladás is felléphet.

 

Forrás: Nőgyógyászati Központ

www.nogyogyaszatikozpont.hu

Megosztás: