11 kérdés a pattanásosságról – a bőrgyógyász válaszol

11 kérdés a pattanásosságról – a bőrgyógyász válaszol

Hozzájárulhat-e a stressz a pattanások kialakulásához? Napoztassuk, sminkeljük, mit kezdjünk a súlyos aknéval? Ezekre és más fontos kérdésekre adott választ dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

1. Hozzájárulhat a stressz pattanások kialakulásához?

Egyes kutatások összefüggést fedeztek fel a stressz és a pattanások kialakulása közt, ezt a kapcsolatot mindenkinél egyénileg érdemes megfigyelni, és szükség esetén a bőrgyógyászi segítségen túl stresszoldó módszert is keresni.

2. Okozhatnak az ételek, italok pattanásokat?

Nem mindenkinél igaz, hogy a csoki vagy a tejtermékek miatt pattanások alakulhatnak ki, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni. Viszont általánosságban elmondható, hogy a zsíros, cukros ételek, italok, a junk food nem tesz jót a bőrnek, és a táplálkozást érdemes friss zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonafélékre alapozni.

3. Hasznos lehet az edzés, a fizikai aktivitás a pattanások ellen?

Az edzés az egész testre pozitívan hat, így a bőrre is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy természetes anyagú, jól szellőző ruhában mozogjunk, a műszálas ruhák irritálhatják a bőrt, az izzadtsággal együtt hozzájárulhatnak az akne kialakulásához. Az is fontos, hogy edzés előtt ne használjunk sminket és alumínium tartalmú, izzadásgátló dezodorokat, hiszen minden szempontból fontos, hogy az izzadtság szabadon távozhasson. Sportolás után pedig mindenképpen zuhanyozzunk le.

A pattanásos bőr hatékony kezelése bőrgyógyászat feladata.4. Szabad napozni pattanásos bőrrel?

A napozással kapcsolatban sokan úgy vélik, az majd leszárítja a pattanásokat, de erről érdemes minden érintettnek bőrgyógyásztól tanácsot kérni, ugyanis egyes esetekben az ultraibolya sugárzás fokozza a gyulladást, és utólagos hiperpigmentációt, vagyis barnás elszíneződést okoz a bőrön. Azt is érdemes tudni, hogy egyes pattanásellenes készítmények fényérzékenységet okozhatnak, ezért el kell olvasni a betegtájékoztatót. Az aknétól függetlenül senkinek sem ajánlott a déli órákban napon lenni.

5. Milyen naptejet, napozó terméket érdemes használni?

Tévhit, hogy a napvédő készítmények pattanást okoznak, ez nem lehet ok a védelem elkerülésére. Viszont érdemes a „noncomedogenic” feliratot keresni a terméken, ami annyit jelent, hogy nem tömíti el a pórusokat, jó eséllyel nem allergizál, nem okoz kiütéseket. Vannak kifejezetten aknés bőrtípusra kifejlesztett fényvédő krémek.

6. Pattanásos bőrre használható hidratálókrém?

A bőrápolás alapvető része a hidratálás, még pattanásos bőr esetén is. Ez esetben azonban érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni, ő ugyanis ajánlhat olyan készítményt, amellyel elkerülhető az irritáció, a kipirosodás, és segítségével a bőr megőrizheti a nedvességtartalmát. Alapvetően érdemes könnyű, olajmentes termékeket választani, „noncomedogenic” felirattal, lehetőség szerint glycerin és hyaluronsav tartalommal. Ajánlatos kerülni a nehéz, zsíros készítményeket, amely olyan összetevőket tartalmaznak, mint a kakaóvaj és az ásványi olajak. Speciális aknés bőrre való hidratálókat, bőrápolókat, kozmetikai készítményeket érdemes használni.

7. Lehet sminkelni az aknés bőrt?

Fedőrétegekkel borítani a problémás bőrt nem túl jó ötlet. Igaz, hogy elfedi a pirosságot, némileg a bőrhibákat is, de a túl vastag alapozás tovább ronthat a bőr állapotán. Ha mindenképpen szeretne valaki sminkelni, kérjen tanácsot a megfelelő termék kiválasztásához és feltétlenül távolítsa el a sminket, legkésőbb lefekvés előtt.

8. Lehet genetikai eredetű a pattanásosság?

Ha a szülők is küzdenek aknékkal, jó esélye van annak, hogy a gyereknél is kialakulhatnak bőrproblémák. Éppen ezért ezekben az esetekben nagyon fontos a megelőzés, a megfelelő kozmetikusi és szükség esetén bőrgyógyászi kezelés.

9. Miért gyakoribb a pattanásosság tinédzserkorban?

A bőr pórusai olajmirigyeket tartalmaznak, amelyek a pubertáskorban megnövekvő hormontermelés hatására elkezdenek fokozottan működni, megnagyobbodni és több olajat és faggyút termelni, ez pedig eltömítheti a pórusokat. Ezen kívül a fokozott olajtermelődés hozzájárulhat a Propionibacterium acnes nevű baktériumok elszaporodásához. Tehát tinédzserkorban kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlen a pattanások megjelenése. Azonban ha ez túlzott mértéket ölt, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

10. Valóban beválhatnak a fogamzásgátló tabletták?

Mivel az aknék kialakulásának hormonális oka is van, néhány fogamzásgáltó tabletta segíthet a bőr állapotának rendezésében. Ezzel sem szabad azonban saját döntés alapján kísérletezni, hiszen néhány típus éppen ront a helyzeten.

11. Hogyan kezelhető egy gyulladt pattanás és a krónikus pattanásosság?

- Ez mindig a probléma mértékétől függ. Ha rendszeresen több gyulladt pattanás jelenik meg, azok kezelésében nem érdemes házilagos szerekkel kísérletezni, a bőrgyógyászok számos hatóanyag és kezelés közül választhatnak, amelyek egyrészt hatékonyak, másrészt az esetleges szövődmények, hegek is kivédhetők segítségükkel – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.- Sok ilyen esetben szükség lehet egy adott ideig tartó, orvos által elrendelt antibiotikum kezelésre, akár szájon át szedhető, akár bőrre kenhető formában, ugyanis néhány antibiotikumnak nem csak antibakteriális, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló esetekben a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozó A-vitamin származékokat is elrendelhet az orvos.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

Megosztás: