8 kiváltó ok az orrdugulás hátterében

8 kiváltó ok az orrdugulás hátterében

Az orrdugulás lehet elhúzódó panasz. Ha a náthától vagy egyéb légúti betegségtől függetlenül is hosszabb ideje szenvedünk tőle, akkor nem a recept nélküli orrspray, hanem a kiváltó ok kezelése jelenti a megoldást. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa néhány lehetséges okot sorolt fel, a tartós orrdugulás hátterében.

Szénanátha

A légúti allergia egyik tünete lehet az orrdugulás gyakran orrváladékozással kísérve. Ha évről-évre azonos időszakban jelentkezik a panasz, vagy télen a lakásban erősebb, akkor érdemes allergológussal konzultálni. Allergiavizsgálattal megtudhatjuk, hogy mi okozza az orrdugulást és így hosszú távon is biztonsággal használható kezelést kaphatunk.

Reflux

A gyomorsav visszaáramlása nemcsak a nyelőcsőben, hanem akár a garat környékén és az orrüregben is elváltozásokat okozhat. A reflux miatt tartós nyálkahártya-gyulladás is kialakulhat ezeken a területeken, elhúzódó rekedtséget, torokfájást és krónikus orrmelléküreg-gyulladást, nyálkahártya duzzanatot és ezáltal gátolt orrlégzést kiváltva.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás

A visszatérő orrdugulás mellett a hátsó garatfali csorgás figyelmeztethet rá. Tartós orrnyálkahártya-gyulladás mellett megnő a termelődő váladék mennyisége, ami hátrafelé, a garat irányába csorog. Emiatt gyakori panasz az erős köhögőroham is.

Orrpolip

Akár a kezeletlen idült orrmelléküreg gyulladás miatt tartósan fennálló orrnyálkahártya-gyulladás is közre játszhat abban, hogy a nyálkahártyán szőlőfürt szerű növedék, orrpolip jelenik meg. A polip méretétől függően részleges vagy akár teljes fél-, vagy mindkét oldali orrdugulás is jelentkezhet.

Orrsövényferdülés

Jellegzetes féloldali orrdugulást okoz, attól függően, hogy melyik oldal érintett. Az elváltozás fül-orr-gégészeti vizsgálat során derül ki, van, hogy csak az egyéb tünetek – visszatérő arcüreggyulladás, orrhangú beszéd - hívják fel rá a figyelmet.

Orrmandula nagyobbodás

Gyermekeknél jellemző probléma, mely lehet alkati kérdés is, de gyakori betegeskedések miatt is megnagyobbodhat az orrmandula. Az orrdugulás következtében gyakori szájlégzés, ismétlődő középfülgyulladások megszüntetése miatt is fontos a kezelése, emiatt fiatalabb korban indokolt lehet a műtét elvégzése. Ezt alapos kivizsgálásnak kell megelőznie. Érdekes megfigyelés, hogy gyerekeknél krónikus orrnyálkahártya-duzzanatot okozhat a tejallergia is, ami miatt orrdugulás jelentkezhet. Ilyen esetben a nagyobbodást és az orrdugulást is megszünteti a tejmentes étrend.

Gyógyszerek

Vérnyomáscsökkentő szedése miatt is jelentkezhet orrdugulás, ilyen esetben a gyógyszer cseréje lehet megoldást. Ha az orrdugulás antibiotikum, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedése, főként hosszú távú használata kapcsán jelentkezik, akkor felvetődik a hisztamin intolerancia gyanúja is. Ezek a készítmények ugyanis hisztamin felszabadító hatásúak, vagy gátolják a DAO enzim működését, így felerősítik a hisztamin intoleranciások tüneteit. Erre akkor érdemes gondolni, ha az orrdugulás mellett egyéb, étkezéshez köthető panaszunk – bőrpír, csalánkiütés, fejfájás, hasfájás, hányinger és puffadás - is van.

Orrkagyló megnagyobbodás

Az orrüregben elhelyezkedő három – alsó, középső és felső – orrkagylók a levegő szűréséért, felmelegítéséért és párásításáért felelősek. Ha az alsó orrkagylók megnagyobbodnak, akkor akadályozzák a légzést és tartós orrdugulást okoznak. Gyakran épp a tartós orrdugulás miatt akár hetekig, hónapokon át használt nyálkahártya lohasztó orrspray-k következtében alakul ki. Az orrkagyló megnagyobbodás műtéttel kezelhető.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Megosztás: