Mit kell tenni terhesség alatt a magas koleszterinszinttel?

Mit kell tenni terhesség alatt a magas koleszterinszinttel?

A terhesség alatt 25-50 %-kal nő a koleszterinszint, még egészséges nőknél is. Azoknál a kismamáknál pedig, akiknek eleve magas volt a kiindulási koleszterinszintjük, az emelkedés még magasabb lehet. Ennek a speciális helyzetnek a kezeléséről beszélt dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

A koleszterin egy bizonyos szintig szükséges

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel vihetjük be őket (bár erről az elméletről egyre több cáfolat születik), másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig szükséges, ugyanis ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, különösen a „rossz”, azaz a LDL-koleszterin szintje, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez. Tudni kell, hogy az emelkedés nem csak a mozgásszegény életmód, a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása, az elhízás miatt következhet be, de egyes betegségek (pl. diabétesz, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.
- Ezen kívül „örökölni” is lehet a magas koleszterinszintet. Az úgynevezett familiáris hiperkoleszterinémia öröklődhet az egyik szülőtől és nagyon ritkán mindkettőtől is – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. - Becslések szerint világszerte mintegy 10 millió személynek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége, és a betegek 80 %-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1 százalékuk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat – panasz és tünetek nélkül is!

Terhességben különösen kell figyelni

Terhesség alatt a magas koleszterinszint másként kezelendő.A várandósság alatt egészséges esetben is 25-50 %-kal nőhet meg a koleszterinszint, ám ez még jelentősebb növekedés lehet, ha eleve magas volt a kiinduló szint, például a familiáris hiperkoleszterinémia miatt. 
- Szerencsére sok nő már a terhesség előtt is tisztában van az egészségi állapotával, ezért már korábban is sztatin kezeléssel és esetleg más lipidcsökkentő gyógyszerekkel tartja normál szinten a koleszterinszintjét. Ezek a gyógyszerek azonban a várandósságban nem szedhetők, ideális esetben már a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal érdemes elhagyni őket, de legkésőbb a terhesség bebizonyosodásával le kell állítani a szedésüket, mert kockáztatják a magzat egészséges fejlődését és növelik a koraszülés rizikóját. Egészen a szoptatás befejezéséig nem is szabad újrakezdeni a szedést – hangsúlyozza Vaskó doktor. – Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a terhesség során emelkedik meg a koleszterinszint olyan szintre (vagy legalábbis akkor szembesül ezzel a kismama), amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Terhesség alatt ezért különösen oda kell figyelni a megfelelő életmódra és táplálkozásra. Alacsony zsírtartalmú és koleszterintartalmú ételek fogyasztása javasolt. A familiáris hiperkoleszterinémiával élő kismamáknak éppen ezért különösen javasolt a dietetikussal való konzultációt a megfelelő étrend kialakítására.  Szülés-szoptatás után pedig, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén a helyes életmód mellett szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Annak megállapítása viszont, hogy el kell-e rendelni a gyógyszerszedést, kizárólag az orvos feladata lehet, hiszen ez esetben sok egyéb, egészségi és életmódi tényezőt is figyelembe kell venni.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Megosztás: