Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?

Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?

Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt és azt is elárulta, mikor szükséges az orvosi kezelés.

Ezek az ételek, italok irritálhatják a húgyhólyagot

A húgyúti fertőzés, felfázás kezelése mellett az életmód is fontos.A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek többek közt bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai (a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt), hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza, és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer. Húgyúti fertőzésre utalhat, ha valaki fájdalmas vizelést, gyakori ingert, hasfájást tapasztal, ha a vizelés égő érzéssel jár, ha a vizelet esetleg elszíneződik, megváltozik a szaga.
Ugyanakkor vannak olyan ételek és italok is, amelyek ronthatják az állapotot, ugyanis irritálhatják a húgyhólyag. Ezek az alábbiak:

  • Kávé

A kávé sokak számára „életmentő”, de koffeintartalma miatt irritatív hatással lehet a hólyagra. Ezért a panaszok megléte esetén érdemes megpróbálkozni a koffeinmentes teák kortyolgatásával.

  • Alkohol

Azt már sokan tapasztalhatták, hogy alkohol reflux vagy gyomorfekély esetén irritálja a gyomrot, de ugyanez igaz a húgyhólyagra is, különösen, ha az éppen fertőzéssel küzd. Igaz ugyan, hogy a sok folyadék fogyasztása előnyös felfázáskor, de az semmiképp se legyen alkohol.

  • Üdítőitalok

Krónikus hólyag-gyulladásnál már bebizonyosodott, hogy az üdítők rontanak az állapoton, és ez valószínűleg a felfázásnál is igaz. Különösen a citrom ízesítésű és a koffein tartalmú üdítők kerülendők ilyenkor, helyettük tiszta víz és áfonyalé ajánlott.

  • Savas gyümölcsök

Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék, húgyúti fertőzésnél a magas savtartalmúak kerülendők, így például a citrom, a narancs, a grapefruit, a paradicsom. Egyeseknél az alma, a szőlő, a szilva, a málna, az ananász is irritáló hatású lehet, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni. 

  • Erős fűszerek

Minden erős, csípős fűszer és étel kerülendő miközben a betegség zajlik. Érdemes a lágyabb, enyhébb ízeknél maradni és a forró ételeket, italokat lehűteni.

  • Mesterséges édesítők

Nincsenek rá egyértelmű bizonyítékok, de krónikus hólyaggyulladásos eseteknél már megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők felerősíthetik a panaszokat.

Krónikus betegségnél részletesebb vizsgálatok kellenek

- A hólyaghurut diagnózisát a jellegzetes tünetek és vizeletvizsgálat alapján tudjuk felállítani, persze sokszor olyan látványosak a tünetek, hogy az önmagában árulkodó. Kétséges esetekben vizelet tesztcsíkot szoktunk használni, ha van rá lehetőség, akkor a vizeletüledék vizsgálat a legpontosabb. Vizeletvizsgálat nélkül nem lehet hólyaghurutot megállapítani, mert más betegségek- például: hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség- a hólyaghurutéhoz nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, a kezelésük azonban eltérő. – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Ki-kiújuló és krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, húgyhólyag-tükrözés, natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, CT, és további vizsgálatok is szükségessé válhatnak, hogy megállíthassuk, miért tér vissza újra és újra a betegség. Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegséget célzó. A bőséges folyadékfogyasztás azonban minden ilyen esetben elengedhetetlen.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

Megosztás: