Ministroke vagy TIA - ezért fontos a kivizsgálás

Ministroke vagy TIA - ezért fontos a kivizsgálás

A ministroke vagy TIA tulajdonképpen az átmeneti agyi keringészavar megnevezése. A TIA tünetei megegyezhetnek a stroke tüneteivel, de ministroke esetében ezek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa elmondja, miért fontos az esemény utáni kivizsgálás.

Jellegzetes tünetek – sokszor csak néhány percig

A stroke és a TIA (transiens ischaemiás attack) közös vonása, hogy jellemzően hirtelen kezdődnek az idegrendszeri tünetek, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • A személy nem képes felemelni vagy megtartani mindkét karját, mert gyengeséget érez az egyikben, előfordulhat, hogy nem tudja mozgatni azt.
  •  Az arc egyik oldala lebénul, a személy nem tud szimmetrikusan mosolyogni, az egyik szájszéle és/vagy szeme lekonyul, a nyelvét nem tudja kinyújtani, nyelési nehézségei vannak.
  • Zavarossá válik a beszéd, a személy esetleg akkor sem tud megszólalni, ha szeretne.   
  • Egyensúlyzavar, járási nehézség, esetleg fejfájás, látászavar is felmerülhet.

- Nem minden egyes tünetek alakul ki minden esetben, de ha több is megjelenik, mindenképpen gondolni kell stroke-ra és TIA-ra. Ha a panaszok enyhébbek és néhány percen belül elmúlnak, könnyen lehet, hogy „csak” az utóbbi jelenségen, vagyis az átmeneti agyi keringészavaron estünk át. Azonban ebben az esetben is mentőt kell hívni, mert nem tudhatjuk, hogy TIA-ról van-e szó, vagy továbbfejlődnek a folyamatok és valódi stroke alakul ki. Dr. Jakab szerint a TIA esetében sem lehet pontosan meghatározni, mennyi ideig tarthat az állapot, a fő jellegzetesség inkább az, hogy a folyamat visszafordítható, tehát viszonylag gyorsan – esetleg akár percek alatt – elmúlnak a tünetek. Pontosan ebben áll a veszély is, hiszen a beteg sokszor csak egy múló kellemetlenségként éli meg a jelenséget, és nem érzi fontosnak a kivizsgálást. 

Miért fontos a TIA utáni kivizsgálás?

Fontos a neurológiai kivizsgálás ministroke vagy TIA után.- Sokan azért nem gondolnak a TIA utáni kivizsgálásra, mert a tünetek egy napon belül rendeződnek, és esetleg nem is olyan súlyosak. Miért kellene emiatt orvoshoz fordulni? Elsősorban azért, mert bár igaz ugyan, hogy sok, komoly vagy akár végleges károsodást okozó stroke előtt nincsen enyhébb TIA, azonban minden harmadik esetben azoknál, akiknek TIA-juk volt, később a stroke is bekövetkezik. Ez általában a TIA-t követően egy éven belül kialakul - hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - Ezért minden TIA-t nagyon komolyan kell venni, ki kell vizsgálni, többek közt Holter EKG-val, szívultrahanggal, a feltétlenül szükséges neurológiai és véralvadási vizsgálatokkal. A vizsgálatok kapcsán kiderülhet, hogy kezelésre is szükség van, elsősorban a vérnyomás megfelelő beállítása, az esetleges szívbetegség megfelelő kezelése lehet fontos, és természetesen rendezni kell a kóros vércukor- és vérzsír-értékeket. Néhány esetben szükség van a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszeres kezelésre is. Ami pedig minden egyes esetben igaz: a megfelelő életmód kialakítása nem csak a megelőzés, de a kezelés része is kell, hogy legyen.

Kik a veszélyeztetettek?

Számos rizikófaktor ismert a TIA és a stroke kialakulásában, mint például:

  • a dohányzás,
  • túlsúly, elhízás,
  • magas koleszterinszint,
  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • alkoholfüggőség,
  • bizonyos szívritmuszavarok, főként pitvarfibrilláció,
  • idősebb kor (60 év felett gyakoribb), 
  • férfi nem,
  • családi halmozódás.

A helyes életmód kialakítása számos rizikófaktort kiküszöbölhet, és ennek rendkíli jelentősége is van, hiszen a kockázati tényezők és hajlamosító betegségek megfelelő kezelésével a stroke kialakulásának kockázata akár 80 százalékkal is csökkenthető!

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: