Magas tesztoszteronszint-mi okozhatja?

Magas tesztoszteronszint-mi okozhatja?

A magas tesztoszteronszint számtalan problémát okozhatnak a nőknél, hiszen amellett, hogy jelentősen megnehezíti a teherbeesést, olyan önbizalom romboló külső panaszokat is okozhat, mint az arcon lévő fokozott szőrnövekedés, hajhullás, pattanások, túlsúly. Hogy mi minden állhat az állapot hátterében, arról dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Okok

IR/PCOS

A magas tesztoszteronszint gyakran kár együtt IR-rel, illetve PCOS-sel.  Nőknél ugyanis a tesztoszteron kb. 25 százaléka a petefészkekben termelődik, és ha a vérben magasabb az inzulin szintje, úgy az több tesztoszteron termelésére készteti ezen szerveket- így minél súlyosabb az inzulinrezisztencia, annál fokozottabban lesz jelen a tesztoszteron is. Ezen kívül PCOS esetén is magasabb androgén hormon mennyiség figyelhető meg, ami magyarázza a peteérési zavart. Ekkor ugyanis a magas tesztoszteron szint miatt nem megy végbe normál tüszőérés-és repedés, és a domináns tüsző kialakulása helyett folyadékkal teli ciszták keletkeznek. Szerencsére életmódváltással és gyógyszeres kezeléssel orvosolható a probléma és ezáltal a férfi hormon szintje is mérséklődik.

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy igen sok minden befolyásol a szervezetben, és ha hormontermelésében probléma adódik, úgy gyakran dominószerűen az egész endokrin rendszer működését döntheti. Így van ez a nemi hormonok termelésével is, melyre a pajzsmirigy több módon is hatást gyakorol. Az egyik út az, hogy ha a pajzsmirigy kevés hormont termel (vagyis alulműködik), akkor Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) szintje is lecsökken, ami megkötné a felesleges nemi hormonokat. Így tehát, ha nincs elegendő SHBG jelen, úgy könnyen tesztoszteron túltengés alakul ki, mivel egészséges esetben a nőknél a tesztoszteron 80 százaléka kötődik a SHBG-hez.

A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel könnyen orvosolható.

Stressz

A stressz köztudottan komoly befolyást gyakorol a hormonháztartásra. A túl sok idegeskedés ugyanis könnyen pajzsmirigy alulműködéshez vezethet, valamint a női nemi hormonok szintjét is csökkenti, melyek ellensúlyoznák a tesztoszteron termelődését. Ráadásul a stressz megnöveli a mellékvese által előállított DHEA szintjét is, mely az égbe repítheti a tesztoszteron mennyiségét- mondja dr. Koppány Viktória a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Mellékvese betegségei

Az androgéneket is előállító mellékvese szintén egy igen fontos hormontermelő szervünk, így annak zavarai is vezethetnek túlságosan magas DHEA/tesztoszteron szinthez. Ezt okozhatják pl. androgéntermelő adenómák, mellékvese hiperplázia, melyeket a legtöbb esetben gyógyszeresen és sebészeti úton kell kezelni. Ezen kívül előfordulhat, hogy kortizolhiány, mellékvese-fáradtság okozza a zavart. Kezelése gyógyszeres terápiával, illetve szükség esetén műtéttel történik.

Forrás: endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: