Megállt a fogyás? Így segíthet a dietetikus

Megállt a fogyás? Így segíthet a dietetikus

Sokan vágtak bele januárban egy életmódváltásba, nyilván a legtöbben fogyási céllal. Néhány hét, hónap elteltével azonban jónéhányan tapasztalhatják, hogy a kezdetben leolvadó kilók ma már mintha nem akarnának fogyatkozni. Mit tehetünk, ha megtörik a fogyás lendülete? Drégely Anikó, a Your Power Med Health Center dietetikusa szolgál iránymutatással.

Miért nem vált be a csodadiéta?

Januárban és tavasszal sokan vágnak bele egy fogyókúrába, hogy nyárra már a legjobb formájukat hozhassák. Akár valamilyen speciális étrendet követnek, akár időszakos böjttel vagy valamilyen fogyókúrás táplálék-kiegészítővel próbálkoznak, az első néhány hét után a legtöbbször beindul a fogyás, ami nagy sikerélményt jelent a fogyókúrázóknak. Azonban az esetek zömében ez a tendencia egy idő után megáll, és a mérleg nem mozdul tovább. Mi lehet ennek az oka?
- A fogyás leállásának számos oka lehet, amit mindenkinél egyénileg kell beazonosítani. Előfordulhat például, hogy túl drasztikus kúrába kezd valaki, és a szervezet egy idő után „megijed” és takarékos üzemmódba kapcsol. Vagyis a bevitt nagyon kevés energiának jóval nagyobb részét próbálja tartalékolni, hiszen érezhetően megcsappant az utánpótlás – ismerteti Drégely Anikó, a Your Power Med Health Center dietetikusa. – Az is gyakori, hogy valaki hosszú ideje nem mozog, vagy csak nagyon keveset, és így egyszerűen nincs olyan tevékenység, ami „égetné a kalóriákat”- így pedig nehéz tartani a kalória deficitet, ami szükséges a kilók leadásához. Természetesen az is előfordulhat, hogy valaki egy esetleg korábban nem diagnosztizált betegség miatt nem tud az elvárt mértékben fogyni. Ennek gyanúja esetén érdemes egy kivizsgáláson részt venni, ahol kiderülhet, nem áll-e például inzulinrezisztencia, policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy valamilyen pajzsmirigy betegség a háttérben.  Sőt, azt is tudni kell, hogy nem mindenkinél válik be egy adott fogyókúrás módszer.  

A fogyásban is meg kell találni az egyéni utat

A tartós fogyás egyik kulcsa a dietetikai tanácsadás lehet.Sokan az egyszerűség kedvéért, vagy mert a barátnőjüknél bevált, egy sablon diétába vágnak bele, ami aztán meglepő módon, nem hozza a remélt eredményt. Mi lehet ennek az oka?
Ahogyan az egészséget érintő kérdésekben általában, a fogyásban is a személyre szabottság a kulcs. Hiszen annyira különbözőek vagyunk, miért lenne ugyanaz a hatékony fogyási módszer mindannyiunknak? A helyes módszer megtalálásában segíthet a dietetikus.
- Ha valaki fogyási szándékkal érkezik hozzánk, számos olyan szempontot is figyelembe veszünk a fogyókúrás étrend megtervezésekor, amelyekkel egy laikus nem. Nem csak az életkorról, a nemről lehet szó, de felmérjük a páciens aktivitási szintjét, a munkabeosztását, az energia- és tápanyag igényeit, az étkezési szokásait, az esetleges betegségeit, sőt még a konyhai ismereteit is. Mindezeket összehangolva építünk egy tartható, eredményes, élvezhető testsúlycsökkentő étrendet, ami átsegít a stagnálás fázisain is – mondja a dietetikus.

A rendszeres mozgás alap, a kontroll a plusz segítség

A tartós fogyásnak nem szabad csakis az étrendre épülnie! A kalóriadeficit nem csak azzal érhető el, hogy kevesebbet eszünk, a kalóriát el is tudjuk égetni. A rendszeres mozgás minden esetben felgyorsítja a fogyást, és tónusban tartja az egyébként szintén tömeget vesztő izmokat és az esetleg nehezebben alkalmazkodó bőrt. Az optimális mozgásforma, a zsírégető intenzitás meghatározásában és az esetleges alapbetegségek esetén biztonságos edzésfelépítésben óriási támasz lehet a mozgásterapeuta, és szükséges esetén az életmód orvos.
- Kevesen gondolnak rá, de fogyókúrás motiváció megtartásában, a finomhangolásokban nagyon fontos szerepe van a rendszeres, 3-6 havonta történő kontrolloknak is – szól a dietetikus tanácsa. - Ilyenkor ugyanis lehetőségünk van meghatározni, hogy a már felgyorsult anyagcsere és leadott kilók után mi az az energiamennyiség, amit tartani érdemes és mely alapanyagokat mikor érdemes fogyasztani. Tehát a szakszerűen felépített étrenddel nem csak fogyni lehet, de a vágyott álomsúly meg is őrizhető.

Forrás: Your Power Med Health Center (www.yourpowermed.hu)

Megosztás: