Gyakran ugyanabban a napszakban fáj a feje? Ez nem véletlen

Gyakran ugyanabban a napszakban fáj a feje? Ez nem véletlen

Mind a migrénnek, mind az úgynevezett „cluster” fejfájásnak erős kapcsolata van a cirkadián rendszerrel, vagyis azzal a belső órával, ami a testi folyamatainkat szabályozza. Ezért fordulhat elő, hogy ez a két fejfájástípus típusosan ugyanabban a napszakban és évszakban sűrűsödik. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa egy friss kutatás eredményeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A „cluster” fejfájás és a migrén is összefügg a cirkadián rendszerrel

Nemrégiben látott napvilágot egy összefogó elemzés, amelyben számos olyan kutatást feldolgoztak, amely a „cluster” fejfájással és a migrénnel, valamint cirkadián jellemzőkkel foglalkozott. A „cluster” szó arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan, csoportosan, sorozatosan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Olyan információkat gyűjtöttek össze, amelyek a fejfájások napközbeni megjelenését és évi eloszlását számszerűsítették, és vizsgálták, hogy a belső biológiai órával kapcsolatos gének gyakrabban vannak-e jelen az ilyen fejfájásban szenvedő személyeknél. Külön elemzést végeztek ezen fejfájások és a cirkadián rendszerrel kapcsolatos hormonok, a kortizol és a melatonin kapcsolatáról.
A Neurology című szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint mindkét fejfájás jellemzően cirkadián jellegű (vagyis erősen köthető egy élettani napszaki ritmushoz), de különösen igaz ez a cluster fejfájás esetében. Adataik megerősítik az agyban található, hypothalamus elnevezésű központ jelentős szerepére vonatkozó ismereteket, amelyek a cluster fejfájás és a migrén tekintetében már eddig is elfogadottak voltak. A hypothalamus az elsődleges biológiai óra „helyszíne” az agyunkban. Felmerülnek a kiváltó okok genetikai eredetére vonatkozó kérdések is, hiszen például az alvászavarok, amelyek gyakran együtt járnak a fejfájásokkal, a cirkadián ritmus rendellenességét jelzik.  

A cluster fejfájás gyakrabban jelentkezik éjjel

A fejfájás neurológiai kezelésének első lépése a diagnózis felállítása.A cluster fejfájással kapcsolatban úgy találták, hogy a páciensek 71%-ánál megtalálható egyfajta cirkadián minta. Ez azt jelenti, hogy a rohamok legtöbbször a késői éjszakai óráktól a kora reggelig tartó időszakban fordulnak elő. Az év közbeni megoszlásra jellemző, hogy sokkal többször fáj a fejük tavasszal és ősszel. Genetikai szinten a cluster fejfájás két fő cirkadián génnel volt összekapcsolható, és 5-9 ilyen gén elemzése tovább növelte a kapcsolat valószínűséget. Ezen túl a cluster fejfájással küzdő személyekben magasabb volt a kortizol, és alacsonyabb a melatonin vérszintje, mint az e tekintetben egészséges személyekben. A migrén valamivel kisebb arányban, körülbelül csak 50%-ban mutatta ezt a mintázatot. Bár a migrén egy napon belül szinte bármikor előfordulhat, az elemzések szerint az éjszaka bizonyos szakaszában igen ritkán alakult ki roham.
Az eredmények a gyakorlatban azért lehetnek fontosak, mert felvetik a cirkadián-alapú kezelések lehetőségét. Ez egyrészt azt jelentheti, hogy a gyógyszereket a nap egy bizonyos szakában kellene bevenni, másrészt pedig azt, hogy a megzavart cirkadián ritmust is érdemes kezelni.

Hogyan segíthet a neurológus?

- A fejfájás kezelésére ma már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, de a kiindulópont mindig a pontos diagnózis felállítása. A gyógymódok a fejfájás típusától és egyéni tényezőktől függhetnek, ezért a gyógyszer kiválasztása minden esetben szakorvos feladata. Első körben részletesen kikérdezik a pácienst, majd a panaszok függvényében célzott kivizsgálást javasolnak, ami belgyógyászati, szemészeti, fogászati és képalkotó vizsgálatot is magába foglalhat – ismerteti dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. - A pontos diagnózis felállításában nagy segítség a páciens által vezetett fejfájásnapló, amely segítségünkre lehet a napszaki mintázat felismerésében. Ajánlott lejegyezni, hogy milyen jellegű és erősségű a fejfájás, a fej melyik részén érezhető, mennyi ideig tart, jár-e típusos kisérőtünetekkel, mint pl. a hányinger, a szédülés vagy a fényérzékenység. A fejfájás hátterében álló okok felderítése után kezdődhet a fájdalom csillapítása, megszüntetése. Az összegyűjtött, személyre jellemző információk birtokában, és a megelőző terápiák tapasztalatai alapján összeállítunk egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges, például a káros szokások kiküszöbölésében, az alvászavarok rendezésében. A célunk az, hogy a lehető legkevesebb mellékhatás árán tartós fájdalommentességet érjünk el.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: