Mi a pre- és probiotikumok szerepe a húgyúti fertőzés kezelésében?

Mi a pre- és probiotikumok szerepe a húgyúti fertőzés kezelésében?

A húgyúti fertőzés, vagy elterjedt, bár téves megnevezéssel felfázás igen gyakori betegség, ami egyrészt sokakat érint, másrészt hajlamos a kiújulásra. De vajon mindig szükséges az antibiotikumos kezelés? Mit lehet tenni ezen kívül a megelőzés és tünetcsökkentés érdekében? Dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa a leghasznosabb tanácsokra hívta fel a figyelmet.

Mikor és miért lehet szükséges az antibiotikum húgyúti fertőzésnél?

A legtöbb húgyúti fertőzés a kívülről bejutó baktériumok miatt alakul ki, melyek közül a leggyakoribb az E. coli, de előfordulhatnak más baktériumfertőzések is. Az antibiotikumokról azt kell tudni, hogy gyorsan és hatékonyan képesek megsemmisíteni ezeket a kórokozókat, ugyanakkor lehetnek bizonyos kellemetlen mellékhatásaik. Ilyen lehet például a gombás fertőzések egy fajtája, a Candida vaginális, ami elsősorban azért alakul ki, mert az antibiotikumok megváltoztatják a szervezet baktériumflóráját, nők esetében a hüvelyi flóra egyensúlyát. Ez tulajdonképpen egy ördögi kört alakíthat ki, ugyanis a hüvelyi egyensúly megbomlása visszatérő húgyúti gyulladáshoz vezet/vezethet. Éppen ezért antibiotikumos kezelés mellett fontos a pre- és probiotikumok szedése. További mellékhatások is előfordulhatnak - ezek szerepelnek a gyógyszerismertetőben -, de azok kevésbé befolyásolják a gyógyulás kimenetét.
- Mindazonáltal a komplikáltabb esetekben szükség van az orvos által elrendelt kezelésekre, akár antibiotikumra is. Komplikáltnak számít, ha a húgyúti fertőzés rendszeresen kiújul, ha már van valamiféle változás, rendellenesség a húgyúti rendszerben, például prosztata megnagyobbodás vagy nem a fertőzéshez köthető vizelési panaszok, stb. Ugyancsak komolyabb kezelésre van szükség, ha az immunrendszert érintő betegséggel (pl. HIV, lupus) küzd a páciens, vagy ha antibiotikum-rezisztens baktérium jelenlétét mutatták ki – hangsúlyozza dr. Nagy Károly PhD, az Urológiai Központ urológusa. 

Milyen pre- és probiotikumokat érdemes használni?

Felfázásnál az urológiai kezelés mellett a probiotikumok is segítenek. Kutatások támasztják alá, hogy a probiotikumok hatékony segítséget jelentenek a rendszeresen kiújuló húgyúti fertőzés megelőzésében. (Kiújuló húgyúti fertőzésről beszélhetünk, ha évente legalább háromszor visszatér a kínzó betegség.) A probiotikumok tekintetében azt állapították meg a szakemberek, hogy mivel az egészséges hüvelyi mikrobiomot főként Lactobacillusok uralják, ebben az összefüggésben a Lactobacillusokat tartalmazó probiotikumok kulcsszerepet játszanak a húgyúti fertőzés kockázatának csökkentésében. A vizsgálatok szerint különösen hasznos lehet a probiotikumok adása azoknál a nőknél, akiknél krónikus, visszatérő fertőzések alakulnak ki, és antibiotikumos kezelésben is részesülnek.  A probiotikumok nagy előnye, hogy nem okoznak antibiotikum rezisztenciát és további egészségügyi előnyökkel is jár, a hüvelyflórába újra visszatelepülnek a Lactobacillusok.
A megfelelő védelem kialakításának érdekében a legjobb, ha kúraszerűen alkalmazzuk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. A legjobb, ha szimbiotikumot választunk, amikor probiotikus kúrát kezdünk. A szimbiotikumok azok a készítmények, melyek prebiotikumokat – a probiotikumok táplálékát - és probiotikumokat is együttesen tartalmaznak. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok, kefírek, fermentált készítmények tartalmaznak probiotikumokat nagyobb mennyiségben. Mivel a probiotikumok természetes társai életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben. 

Mi segíthet még?

Aki húgyúti fertőzéssel (felfázással) küzd, sokat tud tenni a megelőzés és kezelés elősegítése érdekében, ha figyel az életmódjának bizonyos elemeire.

  • Elsősorban sokat kell inni, hiszen ez segít a húgyutak „takarításában”. Legalább 8 pohárnyi vizet érdemes elkortyolni naponta. Ajánlatos vörösáfonyalevet is inni, ami a benne lévő polifenolok miatt megelőzheti az E.coli baktériumok elszaporodását.
  • Nem szabad tartogatni a vizeletet, az inger jelentkezése után minél hamarabb vécére kell menni – ezzel elősegíthető a baktériumok kiürülése.
  • Ahhoz, hogy elkerülhető legyen, hogy a végbél felől jusson baktérium a húgycső felé, elölről hátra irányuló mozdulattal használjuk a vécépapírt. 
  • Nők számára különösen fontos a megfelelő szexuális higiénia a húgyúti fertőzés megelőzése érdekében (is), ezért tünetek esetén ajánlatos óvszert használni, és mind az aktus előtt, mind közvetlenül utána beiktatni egy-egy vizelést, valamint megmosni a genitáliákat.

Forrás: Urológiai Központ (www.urologiaikozpont.hu)

 

Megosztás: