Gyengeség, hányás, só utáni sóvárgás lehet az Addison-kór tünete

Gyengeség, hányás, só utáni sóvárgás lehet az Addison-kór tünete

A ritka betegségek közé tartozó Addison-kór, vagyis mellékvesekéreg működésének elégtelensége bizonyos hormonok hiánya miatt alakul ki, és az általánosabb tüneteken túl olyan különös jelenségek is felhívhatják rá a figyelmet, mint a só utáni sóvárgás vagy a bőr elsötétedése bizonyos területeken. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus a diagnózis felállításának és a kezelésnek a jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hormonhiány az Addison-kór oka

Az Addison kór diagnosztizálása endokrinológus feladata.Addison-kór esetén a mellékvesekéreg nem termel elég kortizol és gyakran aldoszteron hormont, ami idővel nagyon súlyos, akár életveszélyes állapotot eredményezhet. A betegség különösen azért alattomos, mert a tünetek lassan, hónapok alatt alakulnak ki, és az általános jellegük miatt sokszor nem is veszik azokat komolyan. Az is megfigyelhető, hogy az erős stressz, egy betegség vagy egy sérülés súlyosbítja a panaszokat. Ilyen tünetekre kell felfigyelni:

  • nagy mértékű fáradtság,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • alacsony vérnyomás, esetleg ájulás,
  • alacsony vércukor, akár hypoglikémia,
  • hányinger, hányás, hasmenés,
  • alhasi fájdalom,
  • izom- és ízületi fájdalom,
  • hangulatzavarok, depresszió,
  • szőrzet gyérülése,
  • libidócsökkenés.

A fentieken kívül jóval speciálisabb tünet lehet a só utáni sóvárgás és egyes testrészek (arc, hónalj, emlőbimbók, gát területe) bőrének megbarnulása.
Az is előfordulhat, hogy az Addison-kór hirtelen alakul ki, ilyenkor az akut mellékvesekéreg elégtelenség életveszélyes sokkos állapothoz vezethet. Ezért mindenképpen mentőt kell hívni, ha erőteljes elgyengülés, zavartság, derék- és lábfájdalom, komoly hasfájás, erős hányás, hasmenés, eszméletvesztés, vérnyomásesés jelentkezik.  

Mi okozhatja a mellékvesekéreg károsodását?

A mellékvesekéreg része az endokrin rendszernek, és olyan hormonokat – kortizolt és aldoszteront - termel, amelyek szinte mindre szervre hatással vannak. Ha tehát nem termelődik elégséges mennyiség ezekből a hormonokból, többek közt sérül a szervezet azon képessége, hogy a táplálékot energiává alakítsa, meggyengül az immunrendszer, felborul a vérnyomás kiegyensúlyozásának képessége, a szexuális aktivitás vezérlése és általánosságban ellehetetlenül a jó közérzet elérése.
Az úgynevezett elsődleges mellékvesekéreg elégtelenség azt jelenti, hogy a szerv közvetlenül károsodik, általában egy autoimmun betegség miatt, de állhat a háttérben például tuberkulózis, valamilyen fertőzés, a mellékvesére is kiterjedő daganat, a daganat kezelésében használt és más típusú gyógyszerek mellékhatása is.
A másodlagos mellékvesekéreg elégtelenség azért alakulhat ki, mert valamilyen oknál fogva az agyalapi mirigy kevés ACTH nevű hormont termel – ez az a hormon, ami arra készteti a mellékvesekérget, hogy maga is hormont termeljen. Ennek a másodlagos típusnak hasonlóak a tünetei, mint az elsődlegesnek, bár nem barnul be a bőr, és kevesebb az esélye a súlyos kiszáradásnak, valamint az alacsony vérnyomásnak. Átmenetileg is kialakulhat a másodlagos elégtelenség azokban az esetekben, amikor a betegek a fokozatosság helyett hirtelen hagyják abba a rendelt kortikoszteroidok szedését.  

Nem könnyű diagnosztizálni

- Az Addison-kórt már csak azért sem egyszerű diagnosztizálni, mert ritka betegségnek számít, nem feltétlenül erre gondolunk elsőként – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus. – Mindazonáltal a tünetek és a kórelőzmény megismerése után van néhány vizsgálat, amely igazolhatja a gyanút. Ilyen például a laborvizsgálat, amely során ellenőrizni kell a szérumnátrium, a szérumkálium szintet, a vércukorszintet, a szérumaldoszteron-, kortizon- és kortizol-szinteket, valamint az ACTH hormon szintjét. Ugyancsak fontos lehet az inzulin indukált hipoglikémia teszt, az ACTH stimulációs teszt és a képalkotó vizsgálatok közül az MRI, a CT.
Ha az eredmények alapján felállítható az Addison-kór diagnózisa, megkezdődhet a kezelés, amely alapvetően hormonpótlás, szájon át szedhető szerekkel. Mivel azonban ez a kezelés nem gyógyítja magát a betegséget, „csak” pótolja a hiányzó anyagokat, a betegeknek ezentúl fokozott tudatossággal kell élniük. Például nagyobb fizikai megterhelés esetén gondolniuk kell a sópótlásra, sőt, az orvos utasításainak megfelelően külön kell készülniük azokra a helyzetekre, amelyek megterhelést jelenthetnek, mint egy műtét vagy betegség. Ezért nem csak egy, a betegséget bemutató leírást érdemes maguknál tartaniuk, de extra gyógyszeradagot is, sőt egy glükokortikoid injekció-készletet is, amelyet krízis esetén beadhatnak maguknak. Amennyiben azonban bekövetkezik egy ún. Addison-krízis (ami nem kezelt esetben sokkal gyakoribb), a beteg azonnali kórházi ellátást igényel, cukor-, só-, víz- és hormonpótlással. A legfontosabb tehát a gyanút keltő tünetek kivizsgáltatása, a minél előbb megkezdett kezelés lehetősége miatt. 

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

 

Megosztás: