Milyen tünetek esetén lehet fontos a 7 napos EKG?

Milyen tünetek esetén lehet fontos a 7 napos EKG?

Vannak olyan szív-érrendszeri tünetek, amelyek kiszámíthatatlan időszakokban, esetleg csak éjszaka vagy terhelés kapcsán jelentkeznek. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont szakorvosa azokra a panaszokra és állapotokra hívta fel a figyelmet, amelyek kapcsán fontos diagnosztikai eszköz a 7 napos EKG.

Ilyen tüneteknél lehet fontos a 7 napos EKG

  • Erős bedobbanások

Az erős bedobbanások ijesztőnek tűnhetnek, sokan azonnal szívritmuszavarokra gyanakodnak ennek kapcsán. Holott a szívritmuszavar és a gyors, erősnek tűnő szívverés két különböző fogalom. Amire az úgynevezett bedobbanás utalhat, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Mivel azonban ennek az érzésnek a bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor egy kardiológiai vizsgálat, nyugalmi EKG során nem érzékelhető. Ilyenkor lehet a fontos a 24, 48 órás vagy akár 7 napos EKG – a kardiológus javaslata szerint.

  • Terhelés során jelentkező túl magas pulzus

Terhelésre jelentkező panaszoknál hasznos a terheléses EKG és a 7 napos EKG is.A terhelés során felgyorsuló pulzus természetes jelenség, legyen szó fizikai munkáról vagy sportról. A kivizsgálás akkor szükséges, ha az illető úgy érzi, a terhelés nem indokolja az általa tapasztalt erős, gyors pulzust. Ilyen esetben a terhelést mindenképpen csökkenteni kell (nem hirtelen leállni, hanem fokozatosan visszavenni az intenzitást), és érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson. Az orvos ennek során dönthet arról érdemes-e egy terheléses EKG-val vagy 7 napos EKG-val megfigyelni, hogyan reagál a szív a terhelésre. Ez utóbbi a gyakorlatban is könnyen megvalósítható, ugyanis az új típusú hordozható készülékek egészen kisméretűek, így akár sporttevékenység közben is viselhetők. 

  • Éjszaka jelentkező erős szívdobogás

Az éjszakai erős szívdobogás olyan ártatlan jelenségek miatt is jelentkezhet, mint egy rossz álom, vagy a lefekvés előtt fogyasztott izgató hatású szerek, de ha többször is erre ébredünk, mindenképpen fontos a kardiológiai vizsgálat, hiszen az esetek egy részében valódi betegség áll a háttérben, például lezajlott infarktus, cardiomyopathia, vagy endokrin betegség. Ennek kivizsgálására is alkalmas eszköz a 48 órás, vagy 7 napos EKG.

  • Bizonyos állapotok, betegségek esetén

A hosszútávú EKG jelentőségére az Európai Kardiológus Társaság is felhívta a figyelmet 2016-os pitvarfibrillációs irányelvében. Ezek szerint
–  minden TIA-n (átmeneti agyi keringészavaron) vagy ischaemiás stroke-on átesett betegnél javasolt a legalább 72 órás EKG monitorozás,
–  a 75 évesnél idősebb, vagy magas stroke rizikójú betegeknél megfontolandó a tartós Holter EKG monitorozás, tünetmentes pitvarfibrilláció szűrésére.
A tünetek mellett pedig olyan rizikófaktorok megléte is indokolhatja a 24 órás – 7 napos EKG elvégzését, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a szív-érrendszeri betegségek és ezen belül is kiemelten az érszűkület.

24 órás vagy akár 7 napos EKG segíti a diagnózist

- A nyugalmi EKG-ból már nagyon sok információt nyerhetünk, és további fontos információt szolgáltathat a terheléses EKG is, de azt egyikkel sem tudjuk megfigyelni, hogy működik a szív egy hosszabb időszakban, a hétköznapok, a mindennapi fizikai aktivitás, az alvás során – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa. - Ilyen céllal elrendelhetünk 24 órás, 48 órás vagy akár 7 napos EKG monitorozást is, egy hordozható Holter EKG segítségével. Az akár napokig tartó Holter EKG lehetővé teszi a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálását, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzését, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követését is.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)



 

Megosztás: