Paraevezősök – sportteljesítmény-felmérés speciális körülmények között

Paraevezősök – sportteljesítmény-felmérés speciális körülmények között

Parasportolóink – közöttük a paravezősök – kiemelkedő eredményeket értek el a Riói Olimpián, Lőrincz Krisztina evezésben a 11. helyen végzett. Az olimpiát követően az evezősök újabb célokat tűztek ki maguk el, még többen még jobb eredményeket szeretnének elérni Európa- és világbajnokságokon, a Tokió Olimpián. Ehhez egy fontos eszköz a teljesítmény felmérés, a teljesítmény számszerűsítése, folyamatos követése. A paralimpiai csapat válogatott paraevezősével, Lőrinz Krisztinával, és a sportorvosi vizsgálatokat végző, dr. Matusovits Andreával, a Sportorvosi Központ sportorvosával beszélgettünk a paraevezésről, a sportorvosi mérések lényegéről és fontosságáról, és a mérést követő tanulságokról.

Mi az a paraevezés?

Lőrincz Krisztina: A paraevezés egy „fiatal” sportág, a 2008-as pekingi paralimpián szerepelt először a nyári játékok programjában. A fogyatékos emberek által űzött változat esetében a sportág adaptált változatáról beszélhetünk, az evezős hajók és a lapátok hozzáigazodnak a mozgássérült emberek igényeihez. Én a 2005-ös autóbalesetem után kényszerültem kerekesszékbe. Ezután próbáltam ki több sportágat is, például az alpesi síelést, a sílövészetet, majd néhány évvel ezelőtt evezni kezdtem. 2016-ban már kijutottam a riói paralimpiára is.

A tervezhetőség az eredményes edzésmunka kulcsa

Lőrinz Krisztina: Nagyon fontosnak tartom a sportágamban az edzésmunka pontos megtervezését, ennek pedig az alapja, hogy tudjam, honnan indulok és hova tartok, és hogy pontosan kiderüljön, mely területeken van fejleszteni- valóm.  Paraversenyzőként még nagyobb szükségét érzem annak, hogy egészségi állapotomat, illetve a teljesítményemet folyamatosan nyomon kövessem, és erről visszajelzést kapjak. Ahogy említettem, a paraevezés „fiatal sportág”, ezért az elérhető szakirodalom a témában kevés. Így főleg a saját tapasztalataimra, illetve a testem jelzéseire támaszkodhatok a felkészülésnél. A versenyekhez tudatosan megtervezett és szisztematikusan végrehajtott edzésmunka szükséges, de sem a szorgalom, sem a kemény edzések nem hoznak igazi eredményt akkor, ha nem azt csinálom, amit kell. A megfelelő versenyeredmény eléréséhez, az egészségi állapotomat, a terhelhetőségemet tükröző objektív adatokra van szükségem, amelyek alapján meghatározható a személyemre szabott edzésterv, a szükséges terhelés mértéke és intenzitása.

Sportorvosi vizsgálatok, objektív paraméterek

dr. Matusovits Andrea: „A parasportolók esetében először laborvizsgálatokat végeztünk”- számol be a vizsgálatok menetéről dr. Matusovits Andrea sportorvos. Ez egy nagyon fontos vizsgálat, amely segít a sportolók egészségi állapotának felmérésében, és még a láthatatlan jeleket is megmutatja. A vérben előforduló eltérések ugyanis előre jelezhetik a különböző egészségkárosodásokat (trombózis, szív-és érrendszeri megbetegedések, daganatok, allergia), segítik a hormonális státusz megállapítását, illetve ezen adatok birtokában, a túledzettségre utaló előjeleket is idejében fel lehet fedezni. „Ilyen túledzettségi állapot lépett fel Lőrincz Krisztinánál is a tavalyi év elején. Ha akkor előbb tudunk erről, talán elkerülhető lett volna az a kényszerpihenő, amelyet Krisztina kénytelen volt tartani regenerálódása, illetve a megfelelő fejlődése érdekében” – osztja meg tapasztalatait a sportorvos.

Miért szükségesek a terheléses vizsgálatok?

Az elmúlt évtizedekben, az élsportban és a szabadidősportban is megnőtt a szív- és érrendszer megbetegedéseihez köthető halálesetek száma. Ennek megelőzése miatt feltétlenül fontosak a terheléses vizsgálatok, mert ezek segítségével a rejtetten előforduló szív- és érrendszeri problémák, esetleges ritmuszavarok, funkcionális eltérések megmutatkoznak. „Ilyen vizsgálatokat a paraevezősöknél is végeztünk. Ennek során speciálisan felszerelt evezőspadon dolgoztak a sportolók, melynek sima siklómozgása lehetővé tette, hogy olyan ritmusban és érzéssel mozogjanak, mintha evezős hajóban ülnének.  A terhelés közben, 12 elvezetéses EKG segítségével rögzítettük a szívük működését, eközben pedig légzésteljesítményüket is nyomon követtük egy arcra vehető maszk segítségével. Ezáltal meghatároztuk a kilélegzett levegő összetételét, mennyiségét, oxigén/széndioxid tartalmát. Mértük továbbá a vér laktát szintjét. Ezek az értékek pontosan jellemzik, hogy mekkora a versenyző maximális terhelhetősége, és párhuzamosan segít érzékelés szintjén behatárolni a versenyzőnek, hogy milyen teljesítmény, milyen megterhelést jelent” - tudjuk meg dr. Matusovits Andreától.

Speciális mérések a speciális igényeknek megfelelően

A teljesítmény élettani felmérésekkel, az aktuális teljesítményt jellemző élettani mutatók vizsgálatával és értékelésével fel tudtuk térképezni a paraevezősök aktuális állapotát, edzettségi szintjét. A visszamérések során állapotváltozásukról is képet kaphatunk. Ezek az objektív paraméterek képezhetik a továbbiakban az alapját annak a megfelelően összeállított edzéstervnek, amellyel paraevezőseink kiváló teljesítményt tudnak nyújtani a soron következő versenyeken.  Ez a folyamatos nyomon követés a parasportolók számára különösen fontos, hiszen speciális egészségügyi helyzetük miatt speciális felkészülésre van szükségük, valamint az edzések és a versenyek alatt is fokozott figyelmet igényelnek.

További információk, fotók: 

Pleszinger Katalin
Orvosi Hírközpont
1015 Budapest, Ostrom u 16.
www.orvosihirkozpont.hu
pleszinger.katalin@orvosihirkozpont.hu
telefon: +36 70 409 3041 

 

 

 

 

Megosztás: