Nem elég, ha egyedül a vércukor szintjét ellenőrizteti IR gyanú esetén

Nem elég, ha egyedül a vércukor szintjét ellenőrizteti IR gyanú esetén

Akár meddőség, akár menstruációs zavarok miatt merül fel valakiben az inzulinrezisztencia gyanúja, fontos, hogy megfelelő vizsgálatokkal bizonyosodjon meg állapotáról. Bár az IR egyre inkább bekerül a köztudatba, azonban sokan vannak azok, akik csupán a vércukor értékeiket ellenőriztetik, pedig az inzulin szintjére is óriási szükség van a diagnózis felállításához. Hogy miért, azt dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszolja meg.

IR, mint civilizációs betegség

 

Az inzulinrezisztencia (IR) és annak megfelelő kezelése az utóbbi években igen nagy hangsúlyt kapott, ugyanis a szakemberek rájöttek, hogy a megemelkedett inzulin bizony könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, ráadásul olyan panaszokat is eredményezhet, mint a menstruációs zavarok vagy teherbeesési nehézségek. Az állapot kialakulásának hátterében a genetikai hajlamon túl az egészségtelen életmód áll- vagyis a nem megfelelő táplálkozás (sok finomított szénhidrát, telített zsírokban gazdag ételek), valamint a mozgáshiány. Mivel a mai kor embereire ezek igencsak jellemzőek, ezért nem meglepő, hogy egyre többször kerül diagnosztizálásra az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség.

Az IR tünetei

Az IR van, hogy semmilyen tünettel nem jár, ám leggyakrabban az alábbi panaszok hívják fel rá a figyelmet:

  • menstruációs zavarok
  • teherbeesési nehézségek/vetélés
  • fokozott szőrösödés férfiakra jellemző területeken
  • zsíros, pattanásos bőr
  • túlsúly
  • hajhullás
  • progeszteronhiány

Nem elég egyedül a vércukor szintjét ellenőriztetni

 

Sokan, amikor felmerül bennük az inzulinrezisztencia gyanúja, beutalót kérnek cukorterheléses vizsgálatra. Ez önmagában nem is baj, hiszen fontos információkkal szolgál, ám nagyon gyakori IR esetén, hogy a glükóz szintje normál értékhatárokon belül mozog, az inzulin mennyisége viszont emelkedett- mondja dr. Koppány Viktória PCOS és IR specialista, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Budai Endokrinközpont ÉV Kiváló Orvosa díjat.

Így tehát nagyon fontos, hogy ne csupán a vércukor szintjét ellenőriztesse, hanem az inzulinét is, ráadásul lehetőleg 3 pontos vizsgálattal (vagyis ellenőrizzék a 0,60 és 120 perces értéket is). Ezáltal ugyanis lehet látni, hogy megugrik-e, és ha igen, akkor mikor az inzulin mennyisége. Ez azért fontos, mert ha ekkor nem derül fény a magasabb inzulin szintre, akkor egy idő után már a vércukor értékei is „elcsúsznak”, tehát az állapot súlyosbodik.

Gyógyszer, diéta és mozgás a gyógyulás kulcsa

Hogy a kellemetlen tünetek megszűnjenek, és hogy elkerülhesse a 2-es típusú cukorbetegséget, fontos a megfelelő, személyre szabott terápia. Ennek lényeges eleme a dietetikus által meghatározott diéta (megfelelő CH mennyiség, cukor, finomított szénhidrátok kerülése, gyors/lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő időben történő fogyasztása), a rendszeres testmozgás (heti 150 perc kardió+izomerősítő edzések), valamint súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés. Bizonyos időközönként vérvizsgálattal ellenőrzés javasolt, mely által meg lehet bizonyosodni az alkalmazott terápia sikerességéről, és szükség esetén annak változtatása javasolt.

Forrás: endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: