Zoltán Erika: „A pajzsmirigybetegség az önbizalmam is kikezdte”

Zoltán Erika: „A pajzsmirigybetegség az önbizalmam is kikezdte”

Zoltán Erika karrierje a nyolcvanas évek óta töretlen, sőt a közeljövőben nagykoncertjére készül. Színpadi előadóként természetes tehát, hogy gondot fordít a külsejére, figyel testsúlyára és szépségének, fiatalságának megőrzésére. Saját bevallása szerint - bár genetikailag soha nem volt csont sovány alkat – a változókor beköszöntével egyre többet küzdött a hízással. Egy kivizsgálás során aztán kiderült, hogy tüneteit pajzsmirigybetegség okozza – erről is beszélt a múlt héten megrendezett Prima Medica EgészségClub rendezvényen.

Az énekesnő fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet a pajzsmirigybetegség jeleire és arra biztassa a hasonló tüneteket tapasztaló nőket, hogy menjenek el orvoshoz, hiszen elképzelhető, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése okozza a kellemetlen tüneteiket: a sikertelen fogyókúrát, a fáradékonyságot, a puffadás érzést.

„Én egy nagyon aktív típus vagyok, egész nap pörgök, jövök, megyek, mindig is egészségesnek éreztem magam. Azonban ez a folyamatos puffadtság érzés, és a sikertelen fogyókúrák sorozata kezdett nagyon idegesíteni. Hiába mozogtam rengeteget és figyeltem a táplálkozásomra, egyszerűen nem tudtam fogyni és ez borzasztóan rossz hatással volt rám. Olyannyira, hogy ez a sikertelenség lassan már az önbizalmamat is kikezdte, már nem szívesen néztem vissza magamról képeket, felvételeket sem. Ekkor mentem el a háziorvosom tanácsára egy kivizsgálásra, ahol az ultrahang kiderítette, hogy a pajzsmirigyemben egy göb van, és a vérvizsgálatok is megerősítették, hogy pajzsmirigyzavarom van." 

Erika története egyáltalán nem egyedi eset– mondja prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Mivel a pajzsmirigybetegségek igen szerteágazó tüneteket okozhatnak, a legtöbb betegnél hosszabb idő eltelik, mire kiderül, hogy mi áll a panaszai hátterében. Ismeretlen eredetű hízás, de fogyás esetén is, hajhullás, fáradtság, idegesség, menstruációs problémák, aluszékonyság kapcsán gondolni erre a lehetőségre is. A hormonális változások miatt a betegség sok esetben a változókor idején jelentkezik először, ilyenkor a felismerését az is nehezíti, hogy a tünetei hasonlóak: a felsoroltakon kívül fokozott izzadást, csökkent meleg tűrést és hőhullámokat is okozhat.

Amikor ez az eredmény kiderült, nagyon megijedtem nem igazán tudtam mi ilyenkor a teendő, bár abban egészen biztos voltam, hogy nem szeretnék tartósan gyógyszereket szedni – meséli Erika. Kipróbáltam többféle természetes gyógymódot, táplálék kiegészítőket, gyógynövényeket szedtem. A tüneteim lassan elviselhetőbbek lettek, amiben valószínűleg az is segített, hogy a változókor tünetei is mérséklődtek. Ennek ellenére tudom, hogy egyszer végére kell járjak ennek a dolognak, mert még sokáig szeretném aktívnak és egészségesnek érezni magam. Ennek persze a feltétele, hogy találjak egy megfelelő lelkiismeretes szakembert, aki alaposan kivizsgálna.

A KÖLES-ben megrendezett I. Pajzsmirigy Est-en Balázs professzor arról is beszélt, hogy a pajzsmirigybetegségek kezelését nem kizárólag a vérvétel és az ultrahang eredményekre hagyatkozva, hanem a beteg tüneteivel összhangban kell megállapítani. A pajzsmirigy göbös megbetegedésével kapcsolatban a professzor megjegyezte, hogy nagyon fontos tisztázni, hideg, vagy meleg göbről van-e szó. A meleg göbök pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek potenciális veszélyt. A göbök kezelésére több megoldás is létezik, ez típustól függően lehet műtéti vagy a göb felszívódását segítő eljárás is.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: