Komolyan sportol? Ismerje meg a teljesítménydiagnosztikát!

Komolyan sportol?  Ismerje meg a teljesítménydiagnosztikát!

Évek óta edz és nem javul a teljesítménye, versenyre készül, nagy céljai vannak, vagy éppen most szeretne belevágni az edzésbe? Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője az optimális edzéstervhez szükséges teljesítménydiagnosztika jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Mit lehet diagnosztizálni a teljesítményen?

A teljesítménydiagnosztika lényegében a terheléses vizsgálatok olyan fajtája, amely az orvosi (pl. kardiológiai) diagnosztikával ellentétben egészséges, sportoló – vagy sportolni vágyó – embereken nem azt vizsgálja, hogy a terhelésre hogyan reagálnak az egyes szervrendszerek (pl. a szív- és vérkeringési rendszer), hanem azt, hogy milyen teljesítményt nyújt az illető, ezt milyen állapotban produkálja, és melyek azok a tényezők, amelyek a még jobb teljesítmény elérésében hátráltatják.
- A profi teljesítménydiagnosztika alapja a sportágspecifikus tesztprotokoll, eszközpark, kiértékelés és tanácsadás – hangsúlyozza Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője. - Az orvosi terheléses vizsgálatokkal szemben itt a legfontosabb cél, hogy az információk hasznosíthatóak legyenek a sportolói, illetve edzői gyakorlatban, és valós segítséget nyújtsanak az edzésmunka optimalizálásához.

Merre induljak? 

Aki kicsit is járatos a sportolói teljesítmény témakörében, láthatja, hogy sokféle út vezethet a remélt teljesítményfokozás felé. A munkát azonban semmiképpen sem lehet megspórolni, de sokkal hatékonyabbá lehet tenni. Ennek egyik legprofibb eszköze lehet a teljesítménydiagnosztikára épülő edzés. Milyen szempontok alapján lehet kiválasztani a számunkra megfelelő szolgáltatást nyújtó teljesítménydiagnosztikai helyszínt? Számos szempontot érdemes figyelembe venni a mérlegeléskor. Íme, a legfontosabbak:

- Ki végzi?

Kérdezzünk rá, hogy a kiértékelést és tanácsadást végző személy milyen edzői és teljesítménydiagnosztikai végzettség birtokában van.

- Milyen edzők érhetők el?

Tájékozódjunk arról, hogy a diagnosztikához milyen sportági edzésrendszert tud társítani a szolgáltató. Amennyiben az edzésmunkánk optimalizáláshoz edzői segítségre lehet szükségünk, részesítsük előnyben az olyan diagnosztikai laborokat, ahol saját edzői gárda áll rendelkezésünkre.

- Milyen eredményeik vannak?

Szerezzünk információt arról, hogy kik látogatják az adott labort, kérdezzünk rá, hogy azok a sportolók, akik az adott labor edzőivel dolgoznak, milyen eredményeket érnek el, milyen fejlődést produkálnak hosszabb távon. Tájékozódjunk a korábban már ott járt ismerőseinktől a vizsgálati jegyzőkönyv információ tartalmát illetően.

- Milyen vizsgálatokkal dolgoznak?

Kérjünk tájékoztatást arról, hogy a sportági terhelésen kívül milyen egyéb vizsgálatokat végeznek az aktuális állapotunk monitorozása céljából. Alaposan gondoljuk végig a terhelési metódust: egy élettani paraméter (pl. csak a pulzusszám) mérése, illetve egyetlen küszöbérték (pl. Conconi teszt) meghatározása nem nyújt elegendő információt.

- Mi lehet gyanút keltő?

Kerüljük az olyan helyeket, ahol a 4 mmol-os tejsavszinthez kötik az anaerob küszöböt és a “220 mínusz életkor” képlet alapján számolják a maximális pulzust. Szintén óvakodjunk az olyan laboroktól, ahová nekünk kell ergométert/ görgőt magunkkal vinni ahhoz, hogy a vizsgálatot el lehessen végezni.

- Milyen az ár/érték arány?

Természetesen a szolgáltatás ára is fontos lehet, azonban ezt inkább ár/érték összehasonlításban érdemes megvizsgálnunk, nem annyira a végösszeg a mérvadó.

 

Forrás: Sportorvosi Központ (www.sportorvosikozpont.hu)

 

Megosztás: