Rekedt hang, köhögés, gombócérzés- a megnagyobbodott pajzsmirigy tünetei is lehetnek

Rekedt hang, köhögés, gombócérzés- a megnagyobbodott pajzsmirigy tünetei is lehetnek

Nyelési nehézségek, gombócérzés, rekedtség- pár tünet, melyek a pajzsmirigy megnagyobbodására utalhatnak. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a strúma jeleiről és következményeiről beszélt.

Növekedésnek indult parányi szerv

A nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú pajzsmirigy mérete nőknél 18, míg a férfiaknál 25 cm3. Vannak azonban olyan állapotok, melyek a mirigy növekedésével járhatnak. Ekkor strúmáról, vagy más néven golyváról beszélünk, ami van, hogy szabad szemmel is látható- tehát a pajzsmirigy akár a többszörösére is növekedhet. Mérete jelentősen befolyásolja a hormontermelést, ezért igen gyakran jár együtt pajzsmirigy működési zavarral.

A pajzsmirigy megnagyobbodás okai

A strúma hátterében több állapot is állhat, ám legtöbbször jódhiány következménye. A megfelelő mennyiségű jód ugyanis elengedhetetlen a pajzsmirigy normál működéséhez, annak hormontermeléséhez. Amennyiben nincs jelen elegendő jód a szervezetben, úgy a szerv eleinte „csupán” kompenzál, méghozzá úgy, hogy megnő a mérete. Később azonban alulműködés is felléphet, melyet kezelni szükséges. (Természetesen a két probléma nem feltétlen jár együtt).

Maga a megnagyobbodás lehet diffúz és csomós is. A csomók lehetnek egyszeresek vagy többszörösek.

Érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés, de a fokozott hormontermelés is eredményezhet golyvát. Ekkor általában autoimmun Graves-Basedow kór áll a háttérben, melynek jellegzetes tünetei a strúma mellett a szemek kidülledése, a fokozott szívverés, a hasmenés, a remegés, a magas vérnyomás, fogyás, valamint a túlzott izzadás.

A csökkent vagy épp a fokozott hormontermelés mellett pajzsmirigy megnagyobbodást okozhat még a szerv gyulladásos állapota is, mely lehet fájdalmas és fájdalmatlan, attól függően, milyen típusával állunk szemben (szubakut, akut, limfocitás).

Rekedt hang, köhögés, gombócérzés

Hogy vannak-e a pajzsmirigy megnagyobbodásnak tünetei, és hogy azok milyen mértékűek, az attól függ, mekkora a strúma. Ugyanis egészen enyhe esetben akár semmilyen tünet nem jelentkezik, ám minél nagyobb a mirigy, annál jellegzetesebb és zavaróbb panaszok keserítik meg a beteg mindennapjait. Gyakran számolnak be ekkor a torokban lévő gombócérzésről, rekedt hangról, nyelési nehézségekről, köhögésről, nyaki szorításról. Ezek oka, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy nyomhatja a hangszalagokat és a légcsövet is- magyarázza dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, hogy előrehaladott állapotban akár szabad szemmel is láthatóvá válik a probléma.

Ha az ultrahang igazolja, megkezdődhet a kezelés

A pajzsmirigy megnagyobbodás diagnózisához a legfontosabb az ultrahangos vizsgálat, ám ha bebizonyosodik az állapot, akkor az orvos laborvizsgálatot is elrendelhet, ahol ellenőrzésre kerül a T3, T4, a TSH és az ATPO szintje is. Ezek igen fontosak a pontos diagnózishoz, hiszen a golyva kezelése nagyban függ annak kiváltó okától.

Ennek függvényében a kezelés történhet egyszerű jódpótlással, gyógyszeres úton (ez a leggyakoribb), de szükség lehet izotópos kezelésre, esetleg pajzsmirigy műtétre is.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: