Szelén- jód mellett erre is szükségük lehet a pajzsmirigybetegeknek

Szelén- jód mellett erre is szükségük lehet a pajzsmirigybetegeknek

A szelén a jód mellett igen fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából, így hiánya gyakran a szerv alulműködését okozza. Hogy milyen pozitív hatásai vannak a szelénnek, és hogy milyen dózisban és ideig érdemes alkalmazni, arról dr. Bérczy Juditot, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnőjét kérdeztük.

Szelén

A szelén számos enzim alkotórésze, ráadásul kiváló antioxidáns is, így véd a káros szabadgyökök ellen, sőt, tanulmányok szerint rákmegelőző hatással is bír. Nagy mennyiségben található a vesében, ám fontos szerepe van még a máj, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és az ivarmirigyek normál működésében is. Mivel az említett szervek megfelelő funkcióihoz elengedhetetlen a szelén, ezért hiánya esetén ezek zavarai fordulhatnak elő, így érdemes ekkor ellenőriztetni a szintjét!

Ezeket a betegségeket segít megelőzni a szelén

  • daganatos megbetegedések
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigyzavar
  • magas koleszterinszint
  • érszűkület
  • szív-és érrendszeri problémák
  • meddőség

Szelén és a pajzsmirigy

A szelén a jód mellett a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyag, hiszen a pajzsmirigyhormonok termelésében és lebontásában is fontos szerepet játszik, így a mirigy alul-és túlműködése esetén érdemes a szelén hiányára gyanakodni (főleg, ha az autoimmun eredetű). Tanulmányok igazolták,  hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy szeléntartalmú enzimre (a jodotironin 5-dejodinázra) is szükség van. Mivel hazánk nem csak jód, hanem szelénhiányos területnek számít, ezért igen sok embert érint a probléma.

Kutatások szerint már 3 hónap szelén pótlás után csökkent az ATPO szintje, mely a kóros autoimmun folyamatokat jelzi. Éppen ezért a tudósok azt javasolják, hogy a pajzsmirigybetegek ne csak a jódpótlásra fordítsanak figyelmet, hanem a szelén megfelelő bevitelére is!

Nem mindegy, ki mennyit szed

Általában 150 mikrogrammot javasolnak, ám fontos, hogy ez nincs minden esetben így, hiszen ezt befolyásolja a beteg állapota és szelén-ellátottsága. Amennyiben valaki túl nagy mennyiségben szedi, úgy az toxikus hatással bír, ezért mindig kérje ki orvosa tanácsát az adagolást illetően!

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosnője felhívja a figyelmet arra, hogy természetesen pajzsmirigyzavarok esetén a gyógyszeres terápia sem elhanyagolható, amire az esetek egy részében az érintetteknek életük végéig szükségük van. Ám ásványi anyag pótlással a dózis csökkenthető, ráadásul az esetleges tünetek is mérsékelhetők így.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Megosztás: