Légúti betegségek is jelezhetik az ételallergiát gyermekkorban

Légúti betegségek is jelezhetik az ételallergiát gyermekkorban

Visszatérő középfülgyulladás és asztmás hörghurut esetén érdemes ételallergia irányába is vizsgálódni. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, tüdőgyógyász a táplálékallergiák légúti tüneteire a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában hívta fel a figyelmet.

Néhány betegség ismétlődése nem természetes

A kisgyerekeknél, különösen ha közösségbe kerülnek, nem ritka az évi 6-7 légúti megbetegedés sem. Nátha, köhögés, orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés a velejárói az ilyen betegségeknek, a kicsik elesettek, fáradtak, étvágytalanság jelentkezhet. A náthából könnyen lehet arcüreg- vagy fülgyulladás, ilyen tünetekkel is sokan fordulnak orvoshoz ebben az időszakban. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek gyakori ismétlődése fel kell, hogy hívja a gyermekorvos figyelmét arra, hogy a háttérben más kiváltó ok is állhat.

Nem csak gyomor- és bélrendszeri, vagy bőrtüneteket okozhatnak

A Budai Allergiaközpont főorvosa előadásában kiemelte, hogy az ételallergiák több féle tünetet is okozhatnak. Ez lehet csalánkiütés, angioödéma, orális allergia szindróma (a szájüregben jelentkező égő, viszkető érzés) köhögés, nehézlégzés, hányinger, hányás, hasfájás és a sürgősségi ellátást igénylő anafilaxia. Ezek a panaszok rendszerint az allergén étel már kis mennyiségű elfogyasztását követő néhány órán belül fellépnek. A kései reakciók nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása után 1 nap, sőt akár 2 hét múlva is jelentkezhetnek ekcéma, véres széklet, krónikus hasmenés, a súlyfejlődés elmaradása, vérszegénység és a már említett légúti betegségek formájában.

Az ételallergiák légúti tünetei

- allergiás nátha (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés)

- köhögés, rekedtség, felgyorsult légzés

- elsősorban csecsemőkorban a gyakori asztmás hörghurut és savós középfülgyulladás

- nagyobb gyermekeknél, 10 éves kortól az orális allergia szindróma (a szájüregben jelentkező égő, viszkető érzés)

Hogyan deríthető ki, hogy ételallergia okozza?

A visszatérő légúti tünetek kapcsán nagyon fontos a komplex megközelítés – hangsúlyozza dr. Hidvégi Edit. Először természetesen vizsgálni kell, hogy nem áll-e valamilyen fertőzés a tünetek hátterében. Ki kell zárni a nem ételallergén okozta asztma, szénanátha, orrmandula megnagyobbodás és gégegyulladás meglétét. Reflux már gyermekkorban is jelentkezhet és a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav is gyakran okoz légúti panaszokat, így ezt a lehetőséget is vizsgálni kell. Gyermekeknél a légúti fejlődési rendellenesség és a légúti idegentest sem kizárt. Ha diétázik, a légúti tünetek is megszűnnek Ha minden egyéb lehetőséget kizártunk, a beteg tünetei és az allergiavizsgálat is igazolja az ételallergia meglétét, akkor a továbbiakban a problémás élelmiszert a gyermek nem fogyaszthatja. A diéta hatására rendszerint már rövid időn belül jelentős javulás tapasztalható a légúti tünetek terén is.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: