Mi az oka, ha gyengébb a menstruáció?

Mi az oka, ha gyengébb a menstruáció?

A havi vérzést bonyolult hormonális folyamat szabályozza, amennyiben a rendszerbe hiba csúszik, és rendellenes menstruációs vérzés lép fel, fontos az érintett nő kivizsgálása. Mi állhat a kevesebb vérzés hátterében? Ezt is megtudjuk dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászától.

A menstruációt bonyolult folyamatok befolyásolják, ezért előfordulhat időnkénti eltérés. Amennyiben valakinek rendszerint 28 napra jön meg a menstruációja, ne aggódjon, ha egy-egy alkalommal ez hamarabb vagy később következik be. Egyéni adottságok szerint változhat a vérzés mennyisége is.
Normális menstruációról beszélünk, amennyiben átlagosan 30 ml vért veszít a nő a havi ciklus során, létezik egy felső határ, ami 60-80 ml. Gyenge a menstruáció, ha a távozó vér mennyisége túl kevés (20 ml-nél kevesebb), illetve ha 1-3 nap múlva véget ér a vérzés a megszokott 4-7 nap helyett.

Mi állhat a háttérben?

Előfordulhat, hogy a problémát a hormonrendszer nem megfelelő működése okozza, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, aki ultrahang- és laborvizsgálat útján eldönti, mi áll pontosan a hátterében. A nőgyógyász mellett endokrinológus szakorvos bevonása is szükséges lehet.

  • A túl kevés, illetve rövid menstruáció leggyakoribb oka a hormonális fogamzásgátlók (pl. tabletta, hüvelygyűrű, hormontartalmú spirál) alkalmazása. Ebben az esetben nincs ok aggodalomra.
  • Az endometrium, a méhnyálkahártya vastagsága nagyon sok mindentől függ: hány terhessége volt a nőnek, hány alkalommal szült, illetve a fogamzásgátló szedése is befolyásolja, mert ilyenkor vékonyabb. Gyenge menstruáció léphet fel, amennyiben vékonyabb a méhnyálkahártya.
  • Az ovuláció, a peteérés elmaradása is okozhat gyenge vérzést, illetve annak elmaradását. Amennyiben gyakran előfordul, akkor hormonális betegséget jelezhet. Az anovuláció hátterében lehet inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigyzavarok, magas androgén- vagy prolaktinszint.
  • A gyenge menstruációs vérzés a változókorba lépést is jelezheti. A szervezet ilyenkor hormonális változásokon megy keresztül, ennek során lecsökken az ösztrogén szintje, és ennek következtében vérzészavarok léphetnek fel. Az ösztrogén több száz folyamatot szabályoz a testben.
  • Meglepő, de a túl kevés vérzés felhívhatja a figyelmet a terhességre is!
  • A nem megfelelő táplálkozás oka is lehet a kevesebb vérzés.

Megoldás a gyenge menstruációra!

A túlságosan kevés, vagy kimaradó vérzés hátterében, ahogyan a fentiekből kiderült, nagyon sok probléma, betegség állhat, amelyekkel mindenképpen foglalkozni kell. A szakorvos labor- és képalkotó vizsgálatokkal kideríti a problémát, vagy akár a terhesség meglétét.

Szerencsére a legtöbb probléma gyógyszeresen (esetleg hormonpótló készítménnyel) és életmódváltással sikeresen kezelhető, így a menstruáció normalizálódik.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Megosztás: