Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei

Az inzulinrezisztencia gyakori társbetegségei

Az inzulinrezisztencia (IR) egy cukoranyagcsere rendellenesség, amely akár 2-es típusú cukorbetegségbe is átmehet, ha nem kezelik azt megfelelően. Nevezik a diabétesz előszobájának is, nem véletlenül. Milyen más problémákkal párosulhat? Erre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája válaszol.

Cukoranyagcsere rendellenesség az inzulinrezisztencia (IR): a sejtek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, ezért a hasnyálmirigyben több inzulinhormon termelődik, a túl sok hormon hatására pedig egyre nagyobb zsírréteg halmozódik fel a szervezetben.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondta: már fiatal lányoknál is kialakulhat az első ciklus megjelenését követően az inzulinrezisztencia: a pattanásos, zsíros bőr; a fokozott szőrösödés; a túlsúlyra való hajlam vagy már a hasi elhízás; illetve a rendszertelen menstruáció árulkodó jelek. Fontos, hogy időben elinduljon a szakorvosi vizsgálat, nem szabad külön-külön keresni a megoldást a tünetekre.

Hormonális problémák

A várandósság idején a prolaktin, az ösztrogén, valamint a progeszteron hormonok hatással vannak az emlők fejlődésére, a prolaktin biztosítja a szülést követően a tejelválasztást.

Problémát jelenthet a nemi szervek fejlődéséért és működéséért, a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felelős ösztrogén alacsony szintje; az agyalapi mirigy által termelt prolaktin megemelkedett szintje; illetve az ugyancsak magas tesztoszteronszint (a hormon jelen van a nők mellékveséjében és kis mennyiségben ugyan, de a petefészekben is).

ir, inzulinrezisztencia, tünetek, pattanásos bőr, dr. koppány viktória, endokrinközpontPCOS

Az inzulinrezisztenciával kéz a kézben járó policisztás ovárium szindróma (PCOS – a petefészekben apró ciszták képződnek) is ott található a társbetegségek között, vezető meddőségi ok a termékeny korban lévő nőknél. A szervezet hormonális zavara (ösztrogén, androgén, stb.) miatt megnő a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az emlő-, petefészek- és mellékvese-daganatok kialakulására.

Pajzsmirigy problémák

Gyakran pajzsmirigy betegségek is felmerülnek IR mellett, ráadásul a pajzsmirigy alulműködés jellemző tünetei is hasonlóak: menstruációs problémák, meddőség, hajhullás, hasi elhízás, stb.

A férfiak sem kivételek!

Inkább a nők betegsége az IR, azonban a férfiak esetében is kialakulhat cukoranyagcsere rendellenesség, leginkább a hasi elhízás, magas vérnyomás, kopaszodás, merevedési probléma jelent számukra problémát.

Elegendő egy rutin laborvizsgálat, vagy a nők esetében a meddőség okát kutató átfogó diagnosztika, amelynek keretében megnézik a vér inzulinszintjét, és kiderülhet a hormonproblémák mellett az IR is.

Az inzulinrezisztencia diagnosztikájában a hormonpanelek vizsgálata, illetve a terheléses vércukorszint és inzulinszint mérése elengedhetetlen.

Három fontos eleme van az IR kezelésének

  • Személyre szabott szénhidrát diéta

  • Rendszeres testmozgás

  • Szükség szerint gyógyszeres kezelés (ebben az esetben fontos a rendszeres szakorvosi kontroll).

A terápia célja, hogy csökkenjen a vércukorszint és az inzulinszint, megszűnjenek/csökkenjenek a tünetek, ezáltal pedig kivédhető legyen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása – mondja a Budai Endokrinközpont orvosa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Megosztás: