5 kérdés a pajzsmirigy göbökről

5 kérdés a pajzsmirigy göbökről

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist. Pedig a göbök - bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak- gyakran ártalmatlanok. Hogy melyek a leggyakoribb kérdések az állapottal kapcsolatban, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük.

Mindig okoznak tüneteket?

A pajzsmirigy göbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ,  hogy mekkora göbbel is állunk szemben. Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, így ezekre legtöbbször uh vizsgálat során derül fény. A göbös strúma (a szerv megnagyobbodása) ellenben gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár, sőt, sokszor ki is tapintható, illetve látható.

Együtt járhat a pajzsmirigy túl-illetve alulműködésével?

Az, hogy valakinél keletkeztek göbök, az még nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont is termel- bár az esetek többségében a szerv hormontermelési zavara is jelen van mellette. Léteznek hormontermelő göbök, és ha a mirigy megnagyobbodik, úgy szintén fokozottá válhat a hormontermelés.

Hogy kell kezelni?

Ez attól függ, milyen méretű, hogyan nő és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén aspirációs citológiára van szükség a göb természetének megismerésére, rosszindulatúságának kizárására. Szükség esetén műtét is szóba jöhet. Természetesen, ha túl-vagy alulműködéssel jár, gyógyszeres kezelés, esetleg izotópos terápia indokolt. Fontos, hogy az alkalmazott kezelés mindig egyénre szabott.

Rosszindulatú?

Előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozásra utal, ám ezt először nem lehet megmondani. Viszont, általánosságban elmondható, hogy a göbök két típusa közül (hideg, meleg) a hideg göbök gyakrabban rosszindulatúak, valamint az 1cm felett esetén állhat fenn a gyanú. A kérdés eldöntéséhez vékonytű biopszia szükséges- mondja dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Kiújulhat?

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon kiújulhatnak-e a göbök. A szakértő szerint kiújulni nem újulnak ki, ám újabbak sajnos keletkezhetnek. Éppen ezért, ha már valakinél egyszer már keletkeztek, úgy érdemes rendszeres kontrollra járni.

Megosztás: