Normál TSH mellett is lehet gond a pajzsmirigyével

Normál TSH mellett is lehet gond a pajzsmirigyével

A pajzsmirigyzavarnak több típusa is van, és szinte nincs is olyan ember, akinek családjában vagy ismerősi körében ne lenne olyan, aki ne szenvedne valamelyikben. Éppen ezért, ha valaki furcsa, kellemetlen tüneteket tapasztal, ellenőrizteti TSH szintjét. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában a TSH értéke nem diagnosztikus jellegű.

Mit mutat a TSH?

Amennyiben valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, az első körben a TSH szintjét ellenőrizteti. De mi is pontosan a TSH?

A TSH az agyalapi mirigy által termelt hormon, mely a pajzsmirigy hormontermelését serkenti, valamint segíti a jód felszívódását. Éppen ezért, ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor kompenzálásként a hipotalamusz több TSH-t termel, ha pedig túl sok a T3/T4, akkor pedig kevesebbet- magyarázza az endokrinológus, aki hozzátette, hogy normál esetben 0,4-4 mIU/l között mozog a hormon szintje (ez laboronként némileg változhat). Ennek ellenére érdemes tudni, hogy a legideálisabb az, ha 2,5 mIU/l alatti az érték (időseknél már kissé a  mIU/l feletti érték is elfogadott)

Önmagában a TSH érték nem elég

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy önmagában a TSH érték ellenőrzése nem elég, ez alapján nem lehet pontos diagnózist felállítani. Sajnos gyakori, amikor a beteg kézhez kapja a laboreredményét, látja, hogy a referencia értéken belül mozog a szintje, majd nyugodtan hátradől. Pedig -főleg, ha tüneteket is tapasztal az illető- egyéb vizsgálatok is szükségesek a teljes képhez.

Egyrészt a vérvétel során célszerű ellenőriztetni a T3, T4, ATPO szintjét is (ez utóbbi a gyulladásra, autoimmun betegségre hívhatja fel a figyelmet), másrészt fontos még a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is. Ugyanis előfordulhat, hogy bár normál tartományon belül van a TSH (még), ennek ellenére lehetnek a mirigyen göbök, szerkezetbeli, méretbeli eltérések.

A pajzsmirigyzavarok kezelése holisztikus megközelítést kíván

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint, mint az összes más betegségnél, a pajzsmirigyzavarok esetén is fontos a holisztikus megközelítés, tehát ha valaki pajzsmirigyzavarra gyanakszik, úgy fontos a TSH mellett az említett vizsgálatokat is elvégeztetni, hogy teljes képet kaphasson szerve állapotáról és működéséről.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Megosztás: