Csernobil és pajzsmirigyrák- hogy függ össze pontosan?

Csernobil és pajzsmirigyrák- hogy függ össze pontosan?

A nagy sikerű minisorozat, a Csernobil nézők millióit kötött és köt le napjainkban is a TV elé, mely minden idők egyik legsikeresebb sorozatává nőtte ki magát. Köztudott, az itt lévő atomerő katasztrófája megannyi betegségért tehető felelőssé, köztük a pajzsmirigyrákért is. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az összefüggésekre mutatott rá.

1986. Április 26- ez a dátum már örökre beleégett a történelembe, ugyanis ekkor történt az emberiség egyik legismertebb és legveszélyesebb atomkatasztrófája. A csernobili atomerőműben óriási robbanás történt, melynek hatására radioaktív anyagok kerültek a levegőbe (jódizotóp is többek között), melyek a légáramlással messzire kerültek, és pár nap alatt már a kontinens másik végén is mérhető volt a sugárzás. Ebből bár nem nagy mértékűt, de hazánk is kapott.

A Csernobil című minisorozatban kitérnek az atomkatasztrófa okozta sugárzás rövid-és hosszútávú egészségügyi veszélyeire, így arra is, hogy bizony a pajzsmirigyet sem kímélte. Hogy pontosan milyen károsodásokat okozott?

Pajzsmirigy és a radioaktív sugárzás

Az atomkatasztrófa hatására megnőtt a daganatos megbetegedések és a pajzsmirigyzavarok száma- főleg a pajzsmirigydaganatoké. Ez utóbbi a radioaktív jódnak tudható be, mely nagy mértékben felhalmozódik a pajzsmirigyben. (A radioaktív jód szennyezett táplálékkal is bekerülhet a szervezetbe). Ezért is emelkedett meg anno a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált gyermekek száma a térségben. Szerencsére Magyarországon nem járult hozzá a sugárszennyezés a rákos megbetegedésekhez, hazánk lakosainál nem mutattak ki több pajzsmirigyrákos esetet a katasztrófa után.

De hogy miért is okoz a radioaktív jódizotóp pajzsmirigyrákot?

“A pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége, és a légkörbe nagy mennyiségű radioaktív jódizotóp került a reaktor robbanása után. Éppen ezért szedettek a lakosokkal jódtablettát, hogy túltelítsék a pajzsmirigyet jóddal, hogy kiszorulhasson a káros 131-es jódizotóp”- magyarázza dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A legjobban kezelhető ráktípus a pajzsmirigyrák

Bár a pajzsmirigyrák rosszindulatú, ám szerencsére az egyik – ha nem a legjobban- gyógyítható ráktípus. Ehhez természetesen fontos a mielőbbi diagnózis és terápia. Tünetei közt szerepelhet a kitapintható göb, a nyelési nehézség, torokban lévő gombócérzés, de tünetmentes esetek is előfordulnak. A pontos diagnózishoz a laborvizsgálaton kívül UH-os vizsgálatra, izotópos vizsgálatra és aspirációs citológiára van szükség. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigyrák, úgy a kezelés a szerv műtétjével és meglepő módon radioaktív jódizotóppal történik, valamint szükség esetén hormonterápiával, kemo/sugárterápiával.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

 

Megosztás: