Hisztamin intolerancia – mit mutat a laborlelet?

Hisztamin intolerancia – mit mutat a laborlelet?

Bizonyos panaszok esetén felmerül a hisztamin intolerancia gyanúja. Az elsősorban nőknél előforduló tünetek okainak felderítésére sokan laborvizsgálatot végeztetnek, ám a járvány időszakában ennek orvosi kiértékelése nehézségekbe ütközhet. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben.

A teljes képet kell látni

Naponta láthatunk a közösségi oldalakon, különböző betegségek által érintettek csoportjaiban laborleleteket felbukkanni. Érthető, hogy szeretnénk mielőbb választ kapni a kiértékelésben, de ebben a lehetséges sorstársak véleménye könnyen tévútra is vihet. Ez sok esetben már ott kezdődik, hogy nem a megfelelő vizsgálatot végeztetjük el, majd a laborlelet alapján téves következtetéseket vonunk le.

Laborra is csak akkor van szükség, ha az orvos kéri

A hisztamin intolerancia szerteágazó tüneteit beazonosítani még a szakemberek számára sem egyszerű feladat. Laikusként pedig könnyen megeshet, hogy amit annak gondolunk, valójában más betegség jele. Az orrfolyás, orrdugulás allergia tünete is lehet. A nehézlégzést, fejfájást, heves szívdobogásérzést légzőszervi vagy szívbetegség, de akár a jelenlegi stresszes állapot is kiválthatja, a torokfájást és torokviszketést pedig légúti betegségek is okozhatják. A bőrtünetek és a hasi panaszok – puffadás, görcsök, hányinger – hátterében pedig az ételallergiától, laktózintoleranciától kezdve a krónikus bélbetegségekig számtalan ok állhat.

„Ezek a tünetek akár komoly, speciális diétát vagy gyógyszeres kezelést igénylő eltéréseket is jelezhetnek. De anélkül, hogy egy komplex kivizsgálással felfednénk ezeket az állapotokat, a beteg a pozitív hisztamin intolerancia laborlelet által keltett hamis nyugalomban elkezd diétázni, miközben a betegsége kezelés nélkül, továbbra is fennáll.”

A fentiek alapján tehát érthető, hogy dr. Sárdi Krisztina mindenki számára, akinek tünetei vannak azt javasolja, hogy először szakemberrel konzultáljon. Így csak a szükséges, megfelelő vizsgálatokat fogja előírni, majd ezeket nem önmagukban, hanem a tünetekkel összhangban értékeli.

Téves laboreredmények?

Csökkent DAO enzim szint esetén valószínű a hisztamin intolerancia, 10 alatti érték szinte biztosan pozitívnak tekinthető, de 10 feletti érték esetén sem zárható ki a hisztamin intolerancia.

„Nagyon fontos, hogy a csökkent DAO enzim szintet mindig a klinikummal és más vizsgálati eredményekkel összhangban kell értékelni. Ugyanakkor fel kell deríteni az esetlegesen háttérben álló kiváltó betegséget.”

Dr. Sárdi Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálatot sikerességét különféle gyógyszerek szedése - például izomlazítók, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, gyomorégés elleni szerek, antidepresszánsok – is befolyásolja. Ezek a gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők.

A sorstársak tapasztalatai segíthetnek, de nem a diagnózisban

Felesleges pánikhoz vezethet, ha valaki kizárólag a laborlelet alapján állapít meg hisztamin intoleranciát, vagy a közösségi oldalakon a sorstársak véleményére hagyatkozva kezd szükségtelen diétát. Dr. Sárdi Krisztina szerint a sorstársak támogatása, hasznos tippjei nagyon jól jönnek a mindennapokban. A kinek, mi vált be és a hol kaphatóak bizonyos termékek például nagy segítséget jelentenek. Kipróbált receptek, praktikák szintén hasznosak, ám a diagnózis megállapítását mindenképp bízzuk szakemberre annak érdekében, hogy a megfelelő terápiát kezdjük el. Ne végeztessük felesleges vizsgálatokat és ne kezdjünk indokolatlan diétát. A diagnózis a jelenlegi járványhelyzetben távorvoslás segítségével, távkonzultáció során is megbeszélhető. A leleteket az orvos online felületen kiértékeli, szükség esetén további vizsgálatot javasolhat, ha pedig megállapítja a hisztamin intoleranciát, dietetikussal diétás tanácsadásra is sor kerülhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: