Élet légmell után – mire kell figyelni?

Élet légmell után – mire kell figyelni?

Légmell kialakulhat traumás sérülés, nagy megerőltetés miatt, de az intenzív növekedés időszakában is előfordulhat. Arról, hogy mitől alakulhat ki légmell, és a felépülést követően mire kell figyelni, dr. Hidvégi Edit gyermek és felnőtt tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Ez történik, ha légmell alakul ki

Légmell során a mellhártya két lemeze közé kerül levegő. A mellhártya, tüdőt borító belső lemeze megrepedhet sérülés következtében, de fiataloknál gyakran az intenzív növekedés okozza. Ha hirtelen megnyúlik a kamasz teste, és ez nem egyenletesen történik, akkor a mellhártya tüdőt fedő lemeze elgyengülhet egy bizonyos ponton, és ott kiszakadhat. Kialakulásának szempontjából a magas, vékony fiatal fiúk a legveszélyeztetettebbek, illetve az idős tüdőtágulásos (COPD-s) betegek.

Ilyen tünetekről ismerhető fel

- hirtelen éles, szúró mellkasi fájdalom, legtöbbször a tüdőcsúcsnál
- köhögés
- terhelésre jelentkező nehézlégzés.

A betegek nagy részénél kórházi kezelés mellett spontán gyógyul, de a légmell életveszélyes is lehet, ha nagymértékű a kiterjedése, vagy feszítő légmell alakul ki a nagy levegőmennyiség miatt. Ennek következtében már az ép tüdőfelület is károsodhat, a tüdő teljes összeesése is bekövetkezhet. A kezelés során a felesleges levegőt eltávolítják, illetve ezt szükség szerint megismétlik. A betegek többsége ezt követően teljesen felépül, ha mégsem, akkor műtétre lehet szükség.

Erre kell figyelni a felépülést követően

- kerülni kell a mellűri nyomás fokozódásával járó erős fizikai megterhelést, emiatt a súlyemelés és a mélytengeri búvárkodás nem javasolt,
- futni és kis súlyokkal erősítő edzést lehet végezni,
- a fúvós hangszerek sem javasoltak, de az erős hanghatásokat is jobb kerülni, például koncerteken a tüdő beleremeghet,
- a nyomáskülönbség miatt a légmell kiújulhat, így repülőút előtt érdemes konzultálni tüdőgyógyásszal.

Forrás: Tüdőközpont

Megosztás: