5 dolog, amire figyelnie kell, ha véralvadásgátlót szed

5 dolog, amire figyelnie kell, ha véralvadásgátlót szed

Mélyvénás trombózis lezajlása után, a sürgősségi ellátás és az életveszélyes állapot kezelését követően szükség van véralvadásgátló kezelésre. Ennek kapcsán több kérdésünk is felvetődhet. A leggyakoribb témákról Prof. Blaskó György, a Trombózis – és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját kérdeztük.

Meddig kell a gyógyszereket szednem?

Trombózis esetén, az akut helyzet elhárítása után következik a kivizsgálás, majd a tartós, az újabb vérrög kialakulását megelőző kezelés. Ez kezdetben injekcióval (heparin/LMWH) történik, melyet általában 3-6 napig szükséges használni, az orvos által előírt adagolásban. A szakember javaslatára ezt követően az injekciót valamilyen kumarin származékra vagy új típusú véralvadásgátlóra (NOAC) lehet váltani. A véralvadásgátlók beállítása minden esetben személyre szabottan történik, így az is egyéntől függő, hogy a készítményeket meddig kell szedni.

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a betegek leggyakoribb kérdése a terápia időtartamára vonatkozik, mely általánosságban fél-egy év, ám ennek meghatározására a kezelőorvos egyéni rizikófelmérést készít. A véralvadásgátló szedésének idejét ugyanis befolyásolja, hogy fennáll-e öröklött trombózishajlam, de függ az egyéb meglévő betegségektől, életmódtól is – így a kezelés ideje ennél hosszabb is lehet. Vannak ritka örökletes trombofiliák, amik adott esetben élethosszig tartó gyógyszerszedést is igényelhetnek, de az esetek többségében van a gyógyszerszedés időtartamának felső határa.

Mire kell figyelnem az étkezések során?

A véralvadásgátlóknak több típusa létezik, ezek közül csak a régi típusú kumarin-származékokra igaz, hogy az étkezések során bevitt K-vitamin befolyásolja a hatásukat. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, így hatása épp a gyógyszerrel ellentétes. A zöld színű zöldségek mellett bizonyos húsfélék és gyümölcsök is nagyobb mennyiségben tartalmazhatják. Ha azonban új típusú, NOAC véralvadásgátló készítményeket szed, ezek hatását a táplálkozás nem befolyásolja. Ilyen esetben mindössze arra kell ügyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott legyen, minden tápanyagból és vitaminból közel azonos arányban vigyünk be a szervezetbe minden nap.

Szedhetem a megszokott táplálékkiegészítőimet?

Ilyen esetben feltétlenül fontos a kezelőorvossal egyeztetni és tisztázni, hogy tulajdonképpen miért is szedi ezeket. Bizonyos hatóanyagok befolyásolják a véralvadásgátlók hatását. A memóriajavítóként szedett gingko biloba vagy a szív-és érrendszer egészségére jótékony hatású fokhagyma kapszula vagy az immunerősítőként is ismert gyömbér például egyaránt fokozza a kumarin típusú gyógyszerek hatását. Az orbáncfű és a ginzeng pedig a véralvadásgátlók hatásfokát gyengíti, így szedésük mellett megnő a trombózisveszély. A felsoroltak mellett egyéb gyógynövények is befolyásolhatják a véralvadásgátlók hatását, így nagyon fontos, hogy szedésük előtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

Milyen gyógyszereket vehetek be?

Hasonló óvatosság indokolt gyógyszerek szedése esetén is, véralvadásgátló kezelés mellett. Ebben az esetben is igaz, hogy bizonyos hatóanyagok mellett a véralvadásgátló hatásfoka fokozódhat vagy épp csökkenhet. Kumarin származékok szedésekor a legtöbb vény nélküli fájdalom- és lázcsillapító szedése nem javasolt. Antibiotikum és altatók esetében is számolni kell a gyógyszerkölcsönhatás lehetőségével. Fogamzásgátló szedése előtt is mindenképp javasolt szakemberrel konzultálni, mivel a készítmények csökkenthetik a véralvadásgátlók hatását és az újabb trombózis esélyét is megnövelik! A gyógyszerkölcsönhatásokat illetően tapasztalt és a gyógyszertant jól ismerő orvossal konzultáljon.

Változtatnom kell a szokásaimon?

Véralvadásgátlók szedése mellett is élhetünk teljes életet, ám néhány dologban változtatnunk kell. Ilyen például a dohányzás elhagyása, a túlsúly esetén az egészséges ütemű fogyás. Ennek érdekében is ajánlott a fokozatos terhelés és idővel a rendszeres, kíméletes mozgás. A sérülésveszéllyel járó (küzdő)sportok kerülendők, de például úszni vagy sétálni, kerékpározni is lehet. A szauna, gőzfürdő és a termálvízben fürdőzés a gyógyszerszedés kezdetén kerülendő. Repülőút vagy hosszabb autós, autóbuszos utak előtt megelőző kezelésre – LMWH injekció – lehet szükség, útközben kompressziós harisnya viselése és a gépen sok folyadék fogyasztása javasolt. Utazás előtt erről egyeztessünk a kezelőorvossal.

Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ

Megosztás: