Gyakori tüsszögés, orrfolyás evés közben? Mit jelezhet?

Gyakori tüsszögés, orrfolyás evés közben? Mit jelezhet?

A bosszantó légúti tüneteket étel indukálta rhinitis is okozhatja, de hisztamin intolerancia tünete is lehet, ha az étkezések közben gyakran nyúl a zsebkendőért. A lehetséges kiváltó okokkal kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Forró, fűszeres ételek

Az étel indukálta rhinitis vagy másnéven gustatoricus rhinorrhoea jelenség magyarázata, hogy a forró, csípős vagy fűszeres ételek hatására az orrváladék termelődésében szerepet játszó receptorok ingerületbe jönnek. Az érintetteknél emiatt orrfolyás és tüsszögés jelentkezik. Előfordulása gyakoribb idősebb felnőttek körében.

Alkohol és sajtok

A tüneteket azonban nemcsak az említett ételek, hanem olyan élelmiszerek – többek közt füstölt húsok, bor, érlelt sajtok, paradicsom, csokoládé - fogyasztása is beindíthatja, amelyek magas hisztamin tartalmúak, vagy a szervezetben fokozott hisztamin felszabadulást váltanak ki. Ilyen esetben az emelkedett hisztamin szint az, ami beindítja a légúti tüneteket, de hisztamin intolerancia esetén emellett egyéb panaszok is jellemzőek. Gyakori az arc kipirulása, a hasi görcsök, hányinger, fejfájás, torokviszketés is kialakulhat.

Tüsszögés keresztallergiától?

Gyakori tévhit, hogy a keresztallergia légúti tüneteket okoz. A keresztallergia azt jelenti, ha valaki allergiás valamilyen pollenre, akkor a fehérjék szerkezeti hasonlósága miatt bizonyos ételek fogyasztása is panaszokat okoz nála. Ekkor azonban nem légúti tünetek jelentkeznek. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy a keresztallergia elsősorban szájüregi tüneteket okoz, döntően a szájüregben jelentkező viszketés, ajak és gége vizenyő, torokviszketés tartoznak a jellemző panaszok közé. Gyakori a keresztallergiás tünetek jelentkezése például a nyírfaallergiásoknál az alma, vagy parlagfű allergiásoknál a görögdinnye fogyasztása kapcsán.

A kivizsgálás során felmerülhet még ételallergia gyanúja is, attól függően, hogy milyen egyéb panaszok jelentkeznek. A kezelés mindig a kiváltó ok függvénye. Szükség esetén diétával – a problémás ételek kerülésével – előzhető meg a tünetek jelentkezése, de a légúti panaszok ellen helyileg alkalmazható orrspray, antihisztamin vagy sós vizes öblögetés is segíthet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Megosztás: