Ezek okozhatnak halláscsökkenést gyerekeknél

Ezek okozhatnak halláscsökkenést gyerekeknél

Az újszülöttek, óvodások és iskolások körében jelentkező halláscsökkenésnek különböző okai lehetnek. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa összefoglalta ezeket és azt is elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán forduljunk szakemberhez.

Újszülötteknél – veleszületett halláscsökkenés

A halláscsökkenés már születéstől fogva létrejöhet, lehet genetikailag meghatározott, vagy a szülés alatt fellépő káros hatások következtében, de már az anyaméhben is kialakulhat, egyes gyógyszerek szedésének vagy bizonyos betegségek hatására. Újszülöttek hallásvizsgálatára alkalmas a BERA-szűrővizsgálat, amit a csecsemő 0-4 hónapos kora között javasolt elvégezni. A mielőbbi felismerés nagyon lényeges, a korai hallás rehabilitáció nagymértékben segíti a halláscsökkent gyermekek beszédfejlődését.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre újszülötteknél?

- az első intő jel lehet, ha az újszülött alvásból nem riad fel, nem rebben meg a szemhéja, nem rezzen össze, ha valamilyen hangos zaj éri,

- tekintetével nem fordul a beszélő felé, majd később a fejével sem,

- a gőgicsélés időben indul, de kb. 6 hónapos korban abbamarad. Ebben az időben történne meg ugyanis a saját hangjának tudatosulási ideje, ami ép hallás nélkül nem tud bekövetkezni.

Óvodásoknál – betegségek a háttérben

Az óvodás korosztályban jelentkező halláscsökkenés hátterében gyakran valamilyen fül-orr-gégészeti betegség áll. Ez lehet középfülgyulladás, fülkürthurut. Különösen a fájdalommal nem járó savós középfülgyulladás miatt fokozatosan romló hallást nehéz időben felismerni. Ilyen esetben a dobüregben savós folyadék jelenik meg, elhúzódó esetben ez kocsonyássá válik, idült gyulladás alakul ki.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre óvodás gyerekeknél?

- a gyermek figyelmetlen, mivel egyéb panasza nincs, ezért úgy tűnhet, hogy csak „szelektív a hallása”,

- gyakran az óvodapedagógusok jelzik, hogy lemarad a feladatokban, csak a sokadik felszólításra reagál a nevére,

- intő jel, ha a mesét egyre hangosabban szeretné hallani, vagy sokszor visszakérdez.

Iskolásoknál a fül- és fejhallgatók okozhatnak gondot

Ebben az életkorban az anatómiai változások miatt csökken a különböző betegségek szerepe a halláscsökkenés megjelenésében, az iskolás gyerekek már kevésbé hajlamosak a középfül akut, vagy idült gyulladásaira. Ezzel egyenes arányban megnő viszont az életmódbeli tényezők szerepe. A fej-és fülhallgató használat elterjedése, a hosszú időn át túl hangos zenehallgatás miatt az iskoláskorú gyerekek körében emelkedik a halláskárosodás előfordulása.

Milyen tünetek utalnak halláscsökkenésre iskolás gyerekeknél?

- iskolai órákon és otthon is figyelmetlen, többször kell szólnunk neki,

- nem követi a feladatokat, ha felszólítják nem reagál,

- egyre hangosabban hallgatja a tévét, vagy félreért szavakat.

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a hallásvizsgálat gyermekkorban több módon lehetséges, a leggyakrabban a következőket végzik el. Újszülötteknél rendszerint a BERA-szűrővizsgálattal történik, óvodáskorban a tympanometria segítségével lehet a savós középfülgyulladást vizsgálni, a játék audiometria segítségével a hallást. Nagyobb gyerekeknél végezhető egy hangszigelt szobában, fejhallgatón keresztül a küszöb audiometria.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Megosztás: