Légúti beteg ne hagyja abba az asztma gyógyszer szedését!

Légúti beteg ne hagyja abba az asztma gyógyszer szedését!

Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa adott felvilágosítást.

Antibiotikum és asztma gyógyszer

Az antibiotikum a kórokozó ellen veszi fel a harcot, segítségével a bakteriális fertőzés kezelhető. Az asztma gyógyszerek pedig a légutak asztmás eredetű gyulladását csillapítják, ezáltal pedig az asztmás tünetekre hatnak.

Légúti fertőzés és asztma

Gyakori kérdés az asztmás betegek körében, hogy vajon szedhetik-e az antibiotikum mellett a korábbi asztma gyógyszereiket. A válasz egyértelműen igen, sőt nagyon fontos, hogy folytassák az asztma kezelését is. Ha az antibiotikumot a kezelőorvos valamilyen légúti fertőzés kezelésére írta fel, akkor különösen fontos, hogy nem szabad az asztma gyógyszereket csökkenteni – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A légúti betegségek ugyanis felerősíthetik az asztma tüneteit, a betegség fellángolhat, így ilyen esetben nagyon lényeges az asztma megfelelő kezelése.

Az antibiotikumot előírás szerint szedjük

A gyógyulás érdekében az is lényeges, hogy a légúti fertőzésre felírt antibiotikumot az előírásnak megfelelően szedje, az orvos által megadott dózisban és ideig. Nem szabad abbahagyni akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat, mert így a betegség tünetei kiújulhatnak vagy szövődmények jelentkezhetnek.

Az asztma gyógyszereken változtatni kell?

Előfordulhat, hogy a légúti betegség miatt az asztmás tüneteink rosszabbodnak. Ez még akkor is megeshet, ha az előírás szerint szedjük a gyógyszereket. Ilyenkor ne essünk kétségbe, hanem az orvos által korábban javasolt, asztma akcióterv szerinti intenzívebb asztma kezelést alkalmazzuk. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy bizonytalan esetben érdemes soron kívül is konzultálni a kezelőorvossal. Egy légúti betegség miatt szükség lehet arra is, hogy átmenetileg változtassunk az asztma gyógyszerek adagolásán, ezt azonban csak az orvos utasítására tegyük.

Forrás: Tüdőközpont

Megosztás: