Mikor szükséges a gomba orvosi kezelése?

Mikor szükséges a gomba orvosi kezelése?

A nyár nem csak a nyaralás, de sajnos a gombás megbetegedések szezonja is, hiszen a gombák kifejezetten kedvelik a meleg, párás környezetet. A tünetekkel szembesülvén sokan a vény nélküli szerekkel próbálkoznak, de dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ez sok esetben nem elégséges.

Miért éppen nyáron olyan gyakori a gombás fertőzés?

A gombákról érdemes tudni, hogy közülük több is található az emberi szervezetben, ami megfelelő határok közt normális. Azonban előfordulhat, hogy egy gomba túlszaporodva betegséget okoz, így például a Candida nevű élesztőgomba aftát, szájpenészt eredményezhet, az Epidermophyton, a Trichophyton és a Microsporum nevű gombák pedig szintén elszaporodhatnak a bőrön, a körmökön, a hajas fejbőrön is, ami a tinea fertőzés kiindulópontja.
Nyáron többen is tapasztalhatják a gomba okozta kellemetlen tüneteket, ugyanis a gombák kifejezetten kedvelik a meleg, párás élőhelyeket, ami nyáron az izzadás miatt adott. A hőség azonban nem az egyetlen rizikófaktor nyáron, hiszen ilyenkor gyakrabban használunk közösségi vizes helyiségeket, medencéket, ami szintén hozzájárulhat a gombás fertőzés kialakulásához. Emellett más kockázati tényezők is ismertek, mint például a túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét, a cukorbetegség, a túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása, a legyengült immunrendszer és a szív- és érrendszeri betegségek, érszűkület.

Nem csak a viszketés lehet tünet

  • A lábgomba tünetei a kipirosodás, a viszketés, az égő érzés, az érintett terület hámlása, repedezése, akár nagyobb bőrdarabok leválása. Mindazonáltal nem minden viszketés oka a lábgomba, ráadásul többféle gombafaj is okozhat hasonló tüneteket. Ennek megállapításához esetleg szükséges lehet mintavétel is az érintett területről.
  • A mycrosporia a nyak, végtagok, törzs és hajas fejbőr gombás fertőzése, amely tünetei az éles szélű, kör alakú vörös foltok. Itt gyűrűszerű foltokról van szó, amelyek enyhén hámlanak, de nem minden esetben okoznak viszketést.   
  • A testen bárhol okozhat tüneteket a tinea, amely egy fonalas gombás fertőzés, leggyakrabban azonban a lábfejeken, a törzsön, a végtagokon, a fejbőrön. Feltűnő tünetei a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú foltok a bőrön. A tinea (és más gombás fertőzések) a hajas fejbőrön hajhullással, kopasz foltokkal jelentkezhet, a körmökön pedig megvastagodást, sárgássá színeződést és köröm deformitást okozhat.
  • Gombás fertőzés érintheti a hüvelyt is, amire viszketés, égő érzés, fájdalom hívhatja fel a figyelmet, elsősorban közösülés alatt és után, megjelenhet a hüvelyi folyás és gyulladásra utaló tünetek. Férfiaknál a tünetek közé tartoznak a makkon megjelenő piros, viszkető kiütések és a sárgás-fehéres lerakódás.

Ilyen esetben szükséges az orvosi kezelés

A makacs gombás fertőzésen bőrgyógyászati kezelés tud segíteni.- A gombás fertőzések sokszor jól kezelhetők vény nélküli szerekkel is, akár a háziorvossal egyeztetve. Ugyanakkor ez nem minden esetben van így, a makacs, súlyosabb vagy visszatérő betegségek esetén nagyon fontos a bőrgyógyászati vizsgálat és kezelés – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. – Ráadásul nem csak a kellemetlen és esetleg esztétikailag zavaró tünetek miatt fontos a szakszerű kezelés, ugyanis a gombás fertőzés kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethetnek, mint az orbánc, a nyirokérgyulladás. Cukorbetegeknek különösen figyelmesnek kell lenniük, náluk ugyanis a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így a kisebb hámsérülésekből akár elfertőződő sebek, fekélyek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt – nem csak diabéteszes betegeknek -, aki a tünetektől függően javasolhat külsőleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszert is. Szerencsére ma már a pontos diagnózishoz rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is, ami sokkal célzottabbá teheti a kezelést.    
A megelőzésben pedig arra kell törekedni, hogy próbáljuk tisztán és szárazon tartani a bőrt, a vizes, izzadt zoknit, alsóneműt, fürdőruhát minél előbb cseréljük le, hordjunk jól szellőző cipőt, ruhát, a nyilvános vizes helyiségekben pedig hordjunk papucsot.  

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Megosztás: